Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Συνταγές για κουνουπίδι …

... Το άνθος του κάκτου.

cactusFlower   

cactus   Cactus-Flower

Παλιά και πονεμένη ιστορία. Νά ’χεις μπροστά στα μάτια σου ολόκληρη Ίνγκριντ Μπέργκμαν και να κυνηγάς το παρτσακλό, τη Γκόλντι Χόουν; Πάλι καλά που ο Γουώλτερ, κάλλιο αργά παρά ποτέ ξεστραβώνεται και βλέπει το φως και το άνθος το αληθινό.

Έτσι και με το κουνουπίδι. Ανίερος o παραλληλισμός αλλά ακριβής. Υπάρχει παντού δίπλα μας σε λαϊκές, σούπερ-μάρκετ και μανάβικα, σε εξαιρετική τιμή πια λόγω εποχής, άσπρο-άσπρο και τραγανό αν είναι φρεσκοκομμένο και ντόπιο.
Κι όμως πολλοί το προσπερνάνε χωρίς δεύτερη σκέψη. Κυριότερο επιχείρημα η μυρωδιά του όταν μαγειρεύεται, που ενοχλεί την ανασηκωμένη μυτούλα της Σουσούς.

Εγώ πάλι αγοράζω κάθε βδομάδα. Αν είναι μικρό και ολόφρεσκο, το τρώω ωμό. Διαφορετικά το μαγειρεύω με δεκάδες τρόπους. Όχι ότι δεν το κάνω σαλάτα, βρασμένο στον ατμό και περιχυμένο με μπόλικο λαδολέμονο. Απλώς εκεί που οι περισσότεροι σταματούν, εγώ συνεχίζω. Έτσι σε μια σαλατούλα θα μείνουμε;
Αστείον ποσόν.

Και με καβουρμά το φτιάχνω, και με μακαρονάκι και τραγανή κρούστα κατά Jamie Oliver, και κουνουπιδόρυζο, και σούπα ιδιαίτερη γίνεται, και αλάδωτο με σάλτσα ταχινιού, και σε αλμυρό στρούντελ τρύπωσε παρέα με σαλάμι, και σε κανελόνια συντρόφεψε το μπρόκολο.

Και καπαμά το φτιάχνω συχνά, συνταγή τόσο απλή που δε στην έδωσα ποτέ, αλλά θα το κάνω τώρα. Κόβεις το κουνουπίδι μπουκετάκια (γίνεται και με ωμό και με βρασμένο), το περνάς απ’ το τηγάνι να ροδίσει και ρίχνεις 1 μεγάλη κουταλιά πελτέ διαλυμένον σε λίγο νερό. 




ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
    ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ 



Αλατοπιπερώνεις, ρίχνεις πάπρικα γλυκιά (και μπαχάρι σηκώνει και κανελλόξυλο κι ό,τι σου αρέσει) και το σιγομαγειρεύεις σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει. 




ΣΩΤΕΖΑ
    ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ  



Αν είσαι τύπος λαίμαργος και ατάσθαλος το παντρεύεις και με λουκάνικο. 

Τηγανίζεις πρώτα το λουκάνικο σε ροδέλες, το βγάζεις και στο ίδιο λάδι ροδίζεις το κουνουπίδι. 

Ξαναρίχνεις το λουκάνικο, σβήνεις με λίγο κόκκινο κρασί και συνεχίζεις με τον πελτέ και λίγο νερό. 



ΣΩΤΕΖΑ ΚΟΝΤΙΝΟ


 ΤΑΠΕΡ




Και πού ’σαι, παιδί; Το καλύτερο δε στό ’χω πει ακόμα …
                                                                         συνεχίζεται …





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου