Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Κανελόνια με μπρόκολο και κουνουπίδι …

Είναι η ιδέα της στέρησης που μας κάνει να νομίζουμε ότι δεν τρώμε αρκετά; Είναι τα νηστίσιμα πιο ελαφριά  και χωνεύονται γρήγορα; Όποια κι αν είναι η εξήγηση είναι γεγονός ότι τις ημέρες της νηστείας όλοι πεινάνε περισσότερο και συχνότερα.
Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό. Το αντίθετο μάλιστα.
Χαίρομαι που το μεσημέρι η κόρη μου ορμάει σαν σίφουνας γυρίζοντας από το σχολείο, και με πυροβολεί με το “
τι φαΐ έχουμε σήμερα ”; Κι όποια κι αν είναι η απάντηση –φακή, λαδερό, φασολάδα, σούπα, ζυμαρικό- την υποδέχεται μ’ ένα: “τέλεια, πεινάω πολύ ”.
Κι εγώ για να την ανταμείψω, επιστράτευσα τα μεγάλα μέσα. Κάλεσα το βαρύ πυροβολικό –μια συνταγή του Jamie Oliver που έχω βάλει στο μάτι εδώ και καιρό.
Κανελόνια με τις κάνες τους γεμάτες μ’ ένα μείγμα από κουνουπίδι και μπρόκολο, όλο βιταμίνες και νοστιμιά. Χρειάστηκαν βέβαια μερικές αλχημείες για να γίνει νηστίσιμη –η κρέμα γάλακτος ήταν φυτική και απουσίαζαν η παρμεζάνα και η μοτσαρέλα, αν και μπορούν να αντικατασταθούν από μη γαλακτοκομικά προϊόντα. Κι έτσι όμως, δεν έχανε καθόλου σε νοστιμιά … 


Κανελόνια με μπρόκολο και κουνουπίδι 


ΚΟΜΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ    


υλικά:
500 γρ.μπρόκολο
500 γρ κουνουπίδι  
6 σκελίδες σκόρδο
2 καυτερές πιπερίτσες
2 κούπες τομάτα πασάτα
2 κούπες κρέμα γάλακτος

θυμάρι, βασιλικός, άσπρο κρασί, ξύδι
παρμεζάνα, μοτσαρέλα

20 –22 κανελόνια





Κόβουμε σε μπουκετάκια το μπρόκολο και το κουνουπίδι και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 6΄-7΄. Κρατάμε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν και τα στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε λάδι σε βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε το σκόρδο. 

Σωτάρουμε για λίγο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι και τις καυτερές πιπερίτσες. 

Τελευταία ρίχνουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι, με λίγο από το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμό τους. 
 
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 15΄-20΄, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να λυώνουν.

Ξεσκεπάζουμε το τηγάνι, σβήνουμε με λίγο άσπρο κρασί, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε άλλα  5΄, για να εξατμιστούν τυχόν υγρά. 

Λυώνουμε όλα τα λαχανικά με πηρούνι και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.



Σε σκεύος που χωράει όλα τα κανελόνια σε μία στρώση, χωρίς κενά, ρίχνουμε τη ντομάτα. 

Την αλατίζουμε, προσθέτουμε 2 κουταλιές ξύδι και ανακατεύουμε. 

Γεμίζουμε τα κανελόνια χωρίς να τα βράσουμε –ο απλούστερος και πιο γρήγορος τρόπος είναι με το χέρι μας- και τα αραδιάζουμε μέσα στη ντομάτα.   



ΓΕΜΙΣΜΕΝΑ ΚΑΝΕΛΟΝΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ



Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με όση παρμεζάνα θέλουμε, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε, για να γίνει λίγο πιο ρευστή. 

Απλώνουμε πάνω στα κανελόνια 2-3 φύλλα φρέσκο βασιλικό και περιχύνουμε με την κρέμα. 

Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με παρμεζάνα και σπάμε με το χέρι μας 2-3 μπαλάκια μοτσαρέλα.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.    

Σερβίρουμε.



ΨΗΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
 
ΠΙΑΤΟ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου