Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Στρούντελ αλμυρό και γλυκό …

... Δυο – δυο, στο ταψί μου δυο-δυο. Για  λόγους οικονομίας πρώτα απ’ όλα. Αφού ανάβει ο φούρνος, γιατί να μην τον εκμεταλλευτώ ψήνοντας ταυτόχρονα δύο ή και τρία διαφορετικά πράγματα;
Έχω εκπονήσει ολόκληρο στρατηγικό σχεδιασμό βρίσκοντας ποια φαγητά και γλυκά χρειάζονται παρόμοιο χρόνο ψησίματος, σε ποια ταψιά ή φόρμες μπορούν να μπουν ώστε να χωράνε ταυτόχρονα στο φούρνο, αν είναι ανθεκτικά ώστε να μην καταστραφούν αν ανοίξω ενδιάμεσα το φούρνο ή μη μου άπτου και μυγιάγγιχτα που θέλουν στοργή, προδέρμ και μοναξιά. 
Ό
σο για το πώς προέκυψαν τα δίδυμα στρούντελ; Κάτι που η συσκευασία είχε μέσα δύο φύλλα ζύμης κουρού, κάτι που στο ψυγείο είχαν μαζευτεί διάφορα απομεινάρια που μόνα τους δεν έκαναν για τίποτε, αλλά μαζί όλο και κάτι καλό θα έφτιαχναν και ιδού …


Τα δίδυμα στρούντελ

  ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΑΛΜΥΡΟ  ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΓΛΥΚΟ 2  



υλικά:
Για το αλμυρό:
μισό κουνουπίδι βρασμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά μαργαρίνη
2 κουταλιές αλεύρι
1 κούπα γάλα ή νερό στο οποίο έβρασε το κουνουπίδι
4-5 λωρίδες σαλάμι
1 μπάλα μοτσαρέλα
τριμμένη ξηρή μυζήθρα
μοσχοκάρυδο
σουσάμι

1 φύλλο κουρού



Βράζουμε το κουνουπίδι σε αλατισμένο νερό μέχρι να τρυπιέται με πηρούνι. 

Το πολτοποιούμε στο multi μαζί με το σκόρδο.

Λυώνουμε τη μαργαρίνη και σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. 

Ρίχνουμε το αλεύρι, το καβουρντίζουμε αλαφρά και προσθέτουμε το γάλα, ή ίση ποσότητα από το νερό στο οποίο έβρασε το κουνουπίδι. 

Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μυζήθρα και το αλεσμένο κουνουπίδι.

Ανοίγουμε το φύλλο κουρού και βάζουμε το σαλάμι κατά μήκος της μίας μακριάς πλευράς. 

Απλώνουμε από πάνω το μείγμα του κουνουπιδιού και σπάμε με το χέρι τη μοτσαρέλα σε κομμάτια.


ΑΛΜΥΡΟ ΜΕ ΣΑΛΑΜΙΑΛΜΥΡΟ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΜΕ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Βρέχουμε τις άκρες της ζύμης, τυλίγουμε σε ρολό πιέζοντας τις άκρες για να κολλήσουν και τις πατάμε με πηρούνι. 

Αλείφουμε την επιφάνεια με γάλα ή νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.



 ΑΛΜΥΡΟ ΤΥΛΙΓΜΑΑΥΤΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΟΥΑΛΜΥΡΟ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ




υλικά:
Για το γλυκό:
1 μπανάνα
1 μήλο
2 αχλάδια
σταφίδες, σταγόνες σοκολάτας
1-2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά ή τριμμένο μπισκότο
μέλι ή ζάχαρη, κανέλλα

1 φύλλο κουρού





Κόβουμε τα φρούτα σε κυβάκια και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη (ή μέλι) και κανέλλα. 

Προσθέτουμε τις σταφίδες, τη σοκολάτα και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά. 

Τα απλώνουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς της ζύμης, αλείφουμε τις άκρες με γάλα ή νερό και τυλίγουμε ρολό.

Αλείφουμε και την επιφάνεια με γάλα ή νερό και πασπαλίζουμε από ψηλά με ζάχαρη και κανέλλα.



ΓΛΥΚΙΑ ΓΕΜΙΣΗΓΛΥΚΙΑ ΓΕΜΙΣΗ ΚΟΝΤΙΝΟΓΛΥΚΟ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ




Βάζουμε τα στρούντελ σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄- 45΄.




 
ΑΛΜΥΡΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΑΛΜΥΡΟ ΚΟΝΤΙΝΟ




Επειδή ήταν Σάββατο του Λαζάρου και θα ήθελα να είχα φτιάξει τα παραδοσιακά Λαζαράκια, έκοψα σε λωρίδες τη ζύμη και από τις δύο πλευρές και τις έπλεξα εναλλάξ, “φασκιώνοντας” τα φρούτα.


ΚΛΕΙΣΙΜΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου