Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Ριζότο με αγκινάρες, σαλάμι και κουκουνάρι …

… Επιτέλους, τι είν' αυτό το ριζότο; Είναι κύριο, δεύτερο, πρώτο; Στην Ελλάδα έχουμε μάθει ρύζια και πιλάφια να συνοδεύουν τα κρεατικά, εκτός από τα παντός είδους –όρυζα, που κατεβαίνουν αυτόνομα στις εκλογές, τουτέστιν σπανακόρυζο, λαχανόρυζο, πρασόρυζο, μελιτζανόρυζο, κουνουπιδόρυζο, ντοματόρυζοκολοκυθόρυζο, κι ένα μυδοπίλαφο δώρο.
Οι Ιταλοί σερβίρουν το ριζότο μόνο του και ποτέ ως συνοδευτικό. Ανήκει στα primi, τα πρώτα δηλαδή, ή στα piati unici, πιάτα πλήρη και χορταστικά, αλλά οικονομικά και με λίγα υλικά.
Σε όποια σειρά προτεραιότητας κι αν το βάλουμε πάντως, πιάτα όπως το σημερινό ξεχωρίζουν. Ριζότο είναι, αλλά δεν θέλει σταδιακά την προσθήκη του ζωμού, ούτε συνεχές ανακάτεμα. Όσο για τη νοστιμιά του …

 

Ριζότο με αγκινάρες, σαλάμι και κουκουνάρι




SAM_3116




υλικά:
300 γρ. ρύζι για ριζότο (καρολίνα, αρμπόριο)
7-8 καρδιές αγκινάρας (από κονσέρβα)
1 μεγάλο άσπρο κρεμμύδι
8 φέτες σαλάμι αέρος
κουκουνάρι
λίγο άσπρο κρασί
600-620 γρ. ζωμός κότας

 

 

 

 

Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, να μαλακώσει και να γυαλίσει (περίπου 10΄). Προσθέτουμε το σαλάμι, σε μικρά κομμάτια, και το κουκουνάρι και τα σωτάρουμε μαζί να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 3΄-4΄.

 


SAM_3100

 SAM_3102

 


Σβήνουμε με λίγο άσπρο κρασί και ρίχνουμε τις καρδιές αγκινάρας, κομμένες στη μέση. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά και προσεκτικά.

 


SAM_3103

 SAM_3105

 


Ρίχνουμε το ζωμό, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 15΄, τα οποία είναι αρκετά για να βράσει το ρύζι και να απορροφήσει όλο το ζωμό. Παρόλα αυτά, αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό ή ζωμό και μαγειρεύουμε για 1΄ - 2΄  ακόμη.

 


SAM_3107

 SAM_3109

 SAM_3112

 

 

Σερβίρουμε το ριζότο αμέσως, είτε σκέτο είτε, ως κλασσικοί Έλληνες, συνοδεύοντας κρεατικά.

 


SAM_3114

 

  

IMG_7008

 

  

SAM_3117

 

  

IMG_7010

 

  

SAM_3115

 

  

IMG_7007

 

 

.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου