Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Κέικ με κράνμπερυ …

… Cranberries χωρίς τη φωνή τους. Τη φωνή της O' Riordan που σφράγισε το συγκλονιστικό Zombie, το αγαπημένο της κόρης μου Ode to my family και το δικό μου πολυαγαπημένο No need to argue που στεφανώνει μελαγχολικά τους δύσκολους καβγάδες μας, δίκην εθνικού ύμνου κατά την απονομή του μεταλλείου στον ηττημένο …


Κέικ με κράνμπερυ

 

IMG_8654

 

υλικά:
175 γρ. μαργαρίνη
175 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1/4 κούπας ξυνόγαλο
175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
40 γρ. αποξηραμένα κράνμπερυ
2 βανίλιες

Για την επικάλυψη:
καβουρντισμένα αμύγδαλα και κουκουνάρια
κράνπερυ
ζάχαρη άχνη

Για το γλάσσο λευκής σοκολάτας:
125 γρ. λευκή κουβερτούρα
125 γρ. κρέμα γάλακτος ή γάλα
1 κουταλιά μέλι






Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσει και ν’ αφρατέψει. 

Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο.

 

IMG_20171226_092626

 IMG_20171226_093453



Αρωματίζουμε με τις βανίλιες και ρίχνουμε το ξυνόγαλο εναλλάξ με το αλεύρι, στο οποίο ανακατέψαμε το μπέικιν. 

Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη και κλείνουμε το μίξερ.



IMG_20171226_093840

 IMG_20171226_094255



Αλευρώνουμε ελαφρά τα κράνμπερυ, τα ρίχνουμε στη ζύμη και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.



IMG_20171226_094352

 IMG_20171226_094359



Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα του κέικ ή σε ταψάκι με διάμετρο 22-24 εκ.



IMG_20171226_094421

 IMG_20171226_094706

 IMG_20171226_094711



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου. 

Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα, η οποία θα πρέπει να είναι στεγνή όταν τη βγάλουμε.



IMG_20171226_103005

 IMG_20171226_103022



Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 5΄.

Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα.



IMG_20171226_104212

 IMG_20171226_104200




Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη.
 




IMG_20171226_124542

 IMG_20171226_124547

 

Ρίχνουμε επάνω στο κέικ τα αμύγδαλα, τα κουκουνάρια και λίγα κράνμπερυ.

 

IMG_20171226_124643


IMG_8652

IMG_8653

IMG_8655

IMG_8657

IMG_8659IMG_8660

IMG_8661

IMG_8662

IMG_8663

 

 

Αν θέλουμε να περιχύσουμε το κέικ με γλάσσο, λυώνουμε σε μπαιν μαρί τη λευκή κουβερτούρα μαζί με την κρέμα γάλακτος ή το γάλα. 

Αποσύρουμε, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά. 

Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσσο και το διακοσμούμε με τους ξηρούς καρπούς.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου