Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Πελτές μήλου για μηλόπιτα …

… Μήλο, μήλο πορτοκάλι, ξέρω σ’ αγαπήσαν κι άλλοι.
Ό
μως εγώ σ’ αγάπησα πρώτος. Και παράφορα. Και δε σε πρόδωσα ποτέ. Δεν ξενοκοίταξα ούτε μπανάνες, ούτε ακτινίδια, ούτε αβοκάντο, ούτε μάνγκο, πιστή άπαξ δια παντός στο μήλο του παραδείσου.
Και στο απέδειξα ποικιλοτρόπως. Από μικρό σε ξεχώρισα, από τόσο δα
φυρικάκι, κι όταν μεγάλωσες έγινες tarte tatin και μία, και δύο και τρεις και τέσσερις και πέντε και έξι και επτά και οκτώ μηλόπιτες, και μηλοπιτάκια και μηλοπιτάκια, και πουτίγκα με καραμελωμένα μήλα, και μαγικό και κομπόστα με σοκολατένια κρέμα.
Πάνω απ’ όλα όμως αγαπάμε τις μηλόπιτες. Κι επειδή ο χρόνος είναι λιγοστός, όταν βρούμε στη λαϊκή μήλα λίγο ατσούμπαλα, λίγο χτυπημένα απ’ τη μοίρα και σε χαμηλή τιμή, φτιάχνουμε μπόλικο πελτέ μήλου για νά ’χουμε έτοιμη τη γέμιση, μια κι η ζύμη γίνεται μάνι-μάνι …


Πελτές μήλου για μηλόπιτα



SAM_0573



υλικά:
μήλα
καστανή ζάχαρη
χυνός πορτοκαλιού ή μήλου
κανελλόξυλο

προαιρετικά:
λικέρ (εδώ κράνου)
αρμπαρόριζα
κράνμπερυ ή σταφίδες






Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια. 

Τα βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνουμε ζάχαρη κατά βούλησιν και μια κούπα χυμό της επιλογής μας. 

Αρωματίζουμε με το κανελλόξυλο και την αρμπαρόριζα, εμπλουτίζουμε με κράνμπερυ ή σταφίδα και ανακατεύουμε απαλά.



IMG_20171007_114229
IMG_20171007_114610
IMG_20171007_115546



Βράζουμε σε χαμηλή ή μέτρια φωτιά ανάλογα με το χρόνο που έχουμε, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και ν’ αρχίσουν να λυώνουν όταν τα ανακατεύουμε. 

Κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέτουμε αν χρειαστεί περισσότερο χυμό και στο τέλος δυναμώνουμε τη φωτιά για να εξατμιστεί τυχόν παραπανίσιος.

Μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα μήλα με το ραβδομπλέντερ ή να τα αφήσουμε σε ανομοιόμορφα κομματάκια, όπως προέκυψαν απ’ το βράσιμο, αν δε θέλουμε μια επίπεδη και εντελώς λεία γέμιση.



IMG_20171007_123958
IMG_20171007_142758IMG_20171007_142803



Μοιράζουμε τον πελτέ σε αποστειρωμένα βαζάκια. 

Τα βαζάκια στα οποία αγοράζουμε συνήθως μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού χωράνε ακριβώς μια δόση για μηλόπιτα, τα μεγαλύτερα βάζα δύο. 

Αν δε χρησιμοποιήσουμε όλο το βάζο, διατηρούμε το υπόλοιπο στο ψυγείο και φροντίζουμε να το καταναλώσουμε μέσα στις επόμενες μέρες. 

Εξάλλου, μια μηλόπιτα δεν είναι ποτέ αρκετή …



---- ---¤---
IMG_8398

.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου