Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Τσιζκέικ με βερύκοκκα …

… Ήταν μικρά αλλά ώριμα. Ίσως υπερβολικά ώριμα για την ηλικία τους. Και παρότι τα πρώτα βερύκοκκα που βγήκαν, ήταν και σε εξαιρετικά καλή τιμή. Πήρα λοιπόν ένα και δύο και τρία και τέσσερα σκαφάκια κι ένιωσα μεγαλοεφοπλιστής και φούσκωσα από υπηρηφάνεια.
Κι ύστερα ξεφούσκωσα μέχρι να τα φτιάξω όλα μαρμελάδα σε 3 άτοκες δόσεις γιατί τη μαρμίτα την είχα δανείσει στον Πανοραμίξ κι οι κατσαρόλες μου μικρές.
Έγινε μια εξαιρετική μαρμελάδα, ελαφρώς υπόξινη γιατί όλο και λιγοστεύω τη ζάχαρη, και μ’ ένα χρώμα κεχριμπαρένιο, ίδιο ιριδίζον τοπάζι.
Της αξίζει να κοσμήσει ένα ξεχωριστό …

 

Τσιζκέικ με βερύκοκκα

 

IMG_8128

 

υλικά:
200 γρ. μπισκότα digestive
100 γρ. μαργαρίνη

300 γρ. γινωμένα βερύκοκκα
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
1/4 κούπας ζάχαρη

500 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
100 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
3/4 κούπας ζάχαρη
2 αυγά
1 βανίλια

 

 

 

Βάζουμε σε κατσαρολάκι τα βερύκοκκα μαζί με τη ζάχαρη. 

Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας πού και πού, για 10΄. 

Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και, αν δεν έχουν λυώσει στο βράσιμο, πολτοποιούμε τα βερύκοκκα με το ραβδομπλέντερ.

Παρακάπτουμε αυτό το στάδιο αν έχουμε έτοιμη μαρμελάδα βερύκοκκο.

 Αλέθουμε τα μπισκότα στο multi και τα ανακατεύουμε με τη λυωμένη μαργαρίνη. 

Τα στρώνουμε σε φόρμα διαστάσεων 24x34 εκ. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15΄. 

Ξεφουρνίζουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 165 βαθμούς Κελσίου.

 

 

SAM_6124 SAM_6126

 

 

Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με το γιαούρτι ν’ αφρατέψουν. 

Ρίχνουμε τα 3/4 κούπας ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λυώσει η ζάχαρη. 

Προσθέτουμε ένα-ένα τ’ αυγά, τη βανίλια και μια πρέζα αλάτι. 

Μόλις ενσωματωθούν στο μείγμα, το αδειάζουμε πάνω στη βάση του μπισκότου.

 

 

SAM_6125 SAM_6127 SAM_6128

 

 

Ρίχνουμε άτσαλα  στην επιφάνεια του τυριού μικρές κουταλιές μαρμελάδας εδώ κι εκεί.

 Χρησιμοποιώντας οδοντογλυφίδα, καλαμάκι μπαμπού ή λεπτό μαχαίρι στριφογυρίζουμε τη μαρμελάδα δημιουργώντας στροβίλους ή άλλα σχέδια πάνω στον καμβά του τυριού.

 

 

SAM_6130 SAM_6133 SAM_6131 SAM_6134

 

 

Ψήνουμε μέχρι να πήξει η κρέμα του τσιζκέικ, για 25΄ περίπου. 

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. 

Το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.

 

 

SAM_6136

 IMG_8129

 IMG_8127

 

 


 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου