Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Υπάρχουν πινάκια …

… και πινάκια. Οι δικηγόροι κι οι δικαστές περιμένουν τις εγγραφές στο πινάκιο για να καθορίσουν το καθημερινό πρόγραμμά τους. Εγώ πρέπει καθημερινά να καθορίζω πώς θα γεμίζουν τα άδεια μας πινάκια και με ποιο σιτηρέσιο.
Απ’ τα απλά και στοιχειώδη θα ξεκινήσω σήμερα. Από ένα κλασσικό πινάκιο φακής. Ίσως όχι και εντελώς κλασσικό.
Αρνούμαι να αναβιώσω το τρίπτυχο φακή-σκόρδο-δαφνόφυλλο. Θα το εμπλουτίσω κατά βούλησιν …

 

Φακή

 

SAM_5867

 

Υλικά:
250 γρ. πράσινη φακή (εδώ ψιλή)
1 κρεμμύδι
1-2 καρότα
1 πατάτα
1 κολοκυθάκι
1 ντομάτα
ζωμός κότας ή λαχανικών

 

 

 

Ξεπλένουμε καλά τη φακή κάτω από τρεχούμενο νερό. Κόβουμε τα λαχανικά σε κυβάκια.

 

SAM_5851

 

Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε νερό για 10 λεπτά, να μαλακώσει. Ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι και προσθέτουμε τη φακή.

 

SAM_5852

 

 

SAM_5853

 

Τα σωτάρουμε για δυο τρία λεπτά και πρσθέτουμε τα λαχανικά και τον κύβο/ζωμό. Συνεχίζουμε για άλλα δυο τρία λεπτά.

 

SAM_5856

 

 

SAM_5857

 

Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να τα σκεπάζει όλα, αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά η φακή (περίπου 40 λεπτά).

 

SAM_5858

 

 

SAM_5860

 

Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος συμπληρώνουμε, αν χρειαστεί, ζεστό νερό. Στο τέλος, αν θέλουμε πιο χυλωμένη τη φακή, ξεκαπακώνουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να χυλώσει.
Αν τη θέλουμε βελουτέ, μπορούμε να το κάνουμε με το ραβδομπλέντερ.
Σερβίρουμε με λίγο ξύδι και νωπό ελαιόλαδο.

 

SAM_5865

 

 

SAM_5863.-1JPG

 

 

SAM_5863

 

 

SAM_5866

 

 

SAM_5867-1

 

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου