Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Τρουφάκια για του Αγ. Βαλεντίνου …

… Παραδόθηκα αμαχητί. Και γιατί όχι, εξάλλου; Γιατί να τρώμε κρέατα την Τσικνοπέμπτη κι αρνιά το Πάσχα, λαγάνα και θαλασσινά την Καθαρά Δευτέρα και μελομακάρονα τα Χριστούγεννα και να μην τρώμε πάστες-καρδούλες και σοκολατοτρουφογλυκάκια του Αγίου Βαλεντίνου;
Γιατί να παίρνουμε γαλάζια και ροζ μπαλόνια στα μαιευτήρια και να μην παίρνουμε κόκκινες καρδούλες του Αγίου Βαλεντίνου;
Αν είναι να υποκύπτουμε στα κλισέ και τα στερεότυπα, να υποκύπτουμε σε όλα – ξενόφερτα τε και μη.
Γι’ αυτό και φέτος δεν θα το παίξω υπεράνω. Και θα φτιάξω τρουφάκια. Μια εμπλουτισμένη εκδοχή των βραζιλιάνικων
brigadeiros. Με σοκολάτα. Και πολύχρωμη κεραμιδοκοραλομπορντοροδοκόκκινη τρούφα. Αν καταφέρω να βρω. Αμ πώς;

 

Τρουφάκια για του Αγ. Βαλεντίνου

 

SAM_5197

 

υλικά:
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
57 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
85 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
22 γρ. κακάο σκόνη
1-2 βανίλιες

χρωματιστή τρούφα, ζάχαρη άχνη, ινδοκάρυδο
ή σοκολατένια τρούφα και κακάο

 

 

 

Σε αλουμινένιο κατσαρολάκι βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα, το βούτυρο σε κυβάκια και την κρέμα γάλακτος να βράσουν σε μέτρια φωτιά. 

Ανακατεύουμε μέχρι να λυώσει το βούτυρο και να αρχίσει να πήζει και να σκουραίνει το μείγμα. Χρειάζονται περίπου 4΄-6΄ για να δέσει. Δεν το παραβράζουμε γιατί τότε θα αρχίσουν τα υλικά να διαχωρίζονται και το μείγμα θα κόψει.

 

 

SAM_5133

 SAM_5136

 SAM_5137

 

 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά για 5΄. 

Χοντροκόβουμε τη σοκολάτα με μαχαίρι και την προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το κακάο και τη βανίλια.

 

 

SAM_5139

 SAM_5144

 SAM_5145

 SAM_5146

 

 

Ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να λυώσει η σοκολάτα και να αποκτήσουμε μια λεία και ομογενοποιημένη κρέμα.

 

 

SAM_5147

 SAM_5148

 SAM_5149

 

 

Αδειάζουμε το μείγμα σε γυάλινο μπωλ και το σκεπάζουμε με μεμβράνη φαγητού φροντίζοντας να ακουμπά στην κρέμα για να μη δημιουργηθούν φυσαλίδες αέρα και να μη στεγνώσει η επιφάνειά της. 

Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο στο ψυγείο για 4 ώρες.

 

 

SAM_5153

 SAM_5154

 SAM_5155

 SAM_5158

 

 

Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα, πλάθουμε μπαλάκια ανάμεσα στις παλάμες μας και τα αραδιάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί.

 

 

SAM_5169

 SAM_5173

 

 

Βάζουμε σε μπωλάκια στην τρούφα, την άχνη, το κακάο ή το ινδοκάρυδο και κυλάμε τα τρουφάκια φροντίζοντας να καλυφθούν γύρω-γύρω. Τα βάζουμε σε χρωματιστά χαρτάκια.

 

 

SAM_5168

  

SAM_5196

 

 

Τρώμε, τρατάρουμε ή δωρίζουμε. Αν περισσέψουν, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μέχρι 1 μήνα.

 

 

IMG_7709

  

IMG_7703

  

IMG_7706

  

SAM_5199

  

IMG_7707

  

IMG_7704

  

SAM_5198

 

 

Όπως είναι προφανές, δε βρήκα τρούφα κόκκινη - ούτε καν ερυθρόλευκη. Από την άλλη, δεν πειράζει γιατί προτιμώ τα τρουφάκια με την επικάλυψη κακάο ή σοκολατένια τρούφα. Εκτός από τη γλύκα του έρωτα κι οι πίκρες του είναι ξεχωριστές, ενδιαφέρουσες και καλοδεχούμενες.

 

 


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου