Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Κοτόπουλο κοκκινιστό με τραχανά …

 Κρύο καιρός για δύο, λένε οι ρομαντικοί ή οι πονηρούληδες.
Εγώ πάλι λέω κρύο καιρός για τραχανά.
Τι καλύτερο από ένα πιάτο θερμαντικό και τονωτικό τραχανά, χορταστικό και θρεπτικό; Σήμερα όμως δε θα περιοριστώ στο πιο συνηθισμένο του μαγείρεμα
Θα τον φτιάξω με κοτόπουλο, κυριακάτικα και παραδοσιακά, όπως τον χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά στην Ήπειρο πριν καπελώσουν τα πάντα τα μακαρόνια, το ρύζι και οι πατάτες …

 

 Κοτόπουλο κοκκινιστό με τραχανά 

  

SAM_4143

 

υλικά:
μισό κοτόπουλο ή 2-3 μπουτάκια
1 ποτήρι τραχανάς (εδώ σταρένιος)
1 μεγάλο κρεμμύδι
ντομάτα κονκασέ ή πασάτα
1 μεγάλη κουταλιά ντοματοπελτές
μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί

 

 

 

Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο και το ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές σε 3 κουταλιές λάδι. Μόλις αλλάξει χρώμα ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄-10΄, να γυαλίσει και να μαλακώσει το κρεμμύδι και να πάρει νοστιμιά από το κοτόπουλο.

 

 

SAM_4122

 SAM_4125

 SAM_4126

 

 

Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το περισσότερο πριν ρίξουμε τη ντομάτα και τον πελτέ.

 

 

SAM_4128

 SAM_4129

 

 

Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί καλά το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κοτόπουλο (30΄-40΄).

 

 

SAM_4131

 SAM_4132

 

 

Βγάζουμε το κοτόπουλο προσεκτικά για να μη διαλυθεί, δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση η πλούσια σάλτσα, ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε 2-3 φορές για να μην κολλήσει. 

Χαμηλώνουμε και πάλι τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς, ανακατεύοντας πού και πού. 

Κάθε συσκευασία τραχανά αναγράφει τον απαιτούμενο χρόνο βρασμό, ο οποίος εδώ ήταν περίπου 20΄.

 

 

SAM_4133

 SAM_4134

 

 

Φροντίζουμε να μείνει το φαγητό με αρκετό υγρό γιατί ο τραχανάς κρυώνοντας θα το τραβήξει.
Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν 2-3  βράσεις μαζί.

 

 

SAM_4135

 SAM_4139

 

 

Σερβίρουμε.

 

 

SAM_4146

  

SAM_4148

 

  SAM_4140

  

SAM_4145

  

SAM_4142

 

 




.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου