Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Μαντλέν με σπανάκι …

… Είδα τη Madeleine κάποτε. Κι ήταν γλυκειά κι όμορφη, σαν κι εκείνη που περίμενε καθημερινά –φευ, εις μάτην- ο Brel.
Για χατήρι της αγόρασα το ειδικό σκεύος με τις γραμμές και την έφτιαξα προ αμνημονεύτων. Προσφάτως έμαθα ότι υπάρχει και αλμυρή τοιαύτη, βλέποντας τη συνταγή για μια Madeleine με σπανάκι και τυριά.
Ωραιοτάτη φαίνεται, θα τη φτιάξω και θα επιχειρήσω να τη φάει η σπανακομάχος κόρη μου. Κι αν αποτύχω –που είναι και το πιθανότερο- μόνη μου θα τη φάω τη Μαγδάλω, με το στόμα μου το μεγάλο …

 


Μαντλέν με σπανάκι

 

SAM_9911

  

IMG_5750

 

υλικά:
1 κιλό σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
1 κουταλιά λάδι
1 κυβάκι βούτυρο (αρωματικό ή σκέτο)
80 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
4 κοφτές κουταλιές αλεύρι
1 κρεμμύδι
1 τρυφερό πράσο
250 γρ. μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκειά
τριμμένη γραβιέρα ή ρεγκάτο

 

 

 

Ζεσταίνουμε μαζί το λάδι και το κυβάκι βούτυρο και σωτάρουμε το σπανάκι για 4΄-5΄, αν είναι κατεψυγμένο να ξεπαγώσει κι αν είναι φρέσκο, να μαραθεί και να πέσει σε όγκο. 

Το βάζουμε σε ψιλό σουρωτήρι με σουπιέρα από κάτω του για να μαζεύουμε το ζουμί που βγάζει, και το αφήνουμε για 10΄.

 

 

SAM_9884

 SAM_9881

 

 

Λυώνουμε τη μαργαρίνη σε σωτέζα, ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρντίζουμε για 2΄-3΄.

 

 

SAM_9886

 SAM_9887

 

 

Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το πράσο, κομμένο σε ροδέλες, και τα σωτάρουμε για 5΄.

 

 

SAM_9888

 SAM_9889

 

 

Ρίχνουμε το ζουμί από το σπανάκι και το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη κρέμα.

 

 

SAM_9893

 SAM_9892

 SAM_9890

 

 

Προσθέτουμε το σπανάκι, τη γραβιέρα, την πάπρικα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά αλλά πολύ καλά.

 

 

SAM_9897

 SAM_9901

 

 

Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο πυρέξ ή κεραμικό σκεύος. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄ περίπου.

 

 

SAM_9905

 SAM_9906

 SAM_9908

 

 

Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε το γκριλ για πιο τραγανή επιφάνεια, αφού πασπαλίσουμε με τριμμένη γραβιέρα.

 

 

SAM_9910

 SAM_9913

 SAM_9916

 

 

Σερβίρουμε τη μαντλέν σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

IMG_5749

  

SAM_9915

 

 SAM_9912

  

SAM_9914

 

 

 

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου