Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Τσιπούρα με panzanella …

… Σάββατον εστί, όχι το υπερευλογημένον. Το άλλο, το βαρυφορτωμένον. Απ’ το πρωί μες τη βροχή και μέσα στο λιοπύρι. Σούπερ μάρκετ, φούρνος, λαϊκή, τζάμια και βεράντες, πλυντήρια, σκούπισμα, σφουγγάρισμα, βουνό τα ασιδέρωτα , τα τελευταία μακρυμάνικα περιμένουν το ασανσέρ για πατάρι, τα σανδάλια ψάχνουν χώρο στις παπουτσοθήκες – μάζεψε, παιδί μου, επιτέλους τα άρβυλα, χειμώνα-καλοκαίρι οι Γερμανοί ξανάρχονται- φρούτα στα καλάθια παρακαλάνε να γίνουν γλυκό και μαρμελάδα, κι εκείνο το μπάνιο το χαλαρωτικό και τα μπουκλάκια στο μαλλί παίρνουν πολλοστή αναβολή και νέα δικάσιμο για το φθινόπωρο. 
Η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά. 
Κι ο καλός ο νοικοκύρης; Είναι σκέτος μουσαφίρης; Ευτυχώς, όχι πια. Τουλάχιστον κάποιοι. Λίγοι, πολλοί, οι περισσότεροι; Δεν ξέρω. Ξέρω μόνο ότι και τα βόδια ζευγάρι μπαίνουν στο ζυγό, αλλιώς χωράφι δε γίνεται. 
Και μέσα σ’ όλα, το Σάββατο θέλει και ψάρι. Και θα το έχει. Διότι δεν είμαι μόνο δούλα και κυρά. Τώρα είμαι και σινιόρα …

 

Τσιπούρα με panzanella


IMG_6999

 

υλικά:
2 τσιπούρες 
2-3 γινωμένες ντομάτες
2 μεγάλες φέτες χωριάτικο ψωμί
1/2 αγγουράκι
1 κουταλιά κάππαρη ξαρμυρισμένη
μισό κόκκινο κρεμμύδι
πιπεριά πράσινη ή κόκκινη
3-4 αντζούγιες σε λάδι
μαϊντανός ψιλοκομμένος
λάδι, ξύδι

 

 

 

Κόβουμε το ψωμί σε κύβους και το φρυγανίζουμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 10΄. Ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε τις ντομάτες σε μέτρια κομμάτια, τις βάζουμε σε μπωλ και τις αλατοπιπερώνουμε. Ξεπλένουμε την κάππαρη με κρύο νερό να ξαρμυρίσει και την προσθέτουμε στις ντομάτες μαζί με το κρεμμύδι, το αγγουράκι, την πιπεριά, το μαϊντανό και τις αντζούγιες.

 

 

SAM_3092

  

SAM_3093

  

SAM_3094

 


Αλατοπιπερώνουμε ξανά, ρίχνουμε λάδι και ξύδι σύμφωνα με τα γούστα μας και ανακατεύουμε καλά. Τελευταίο ρίχνουμε το ψωμί, ανακατεύουμε ξανά και το αφήνουμε να ρουφήξει το ζουμί της σαλάτας και να μαλακώσει.





SAM_3095

  

SAM_3096

  

SAM_3097

 

Αλατοπιπερώνουμε τις τσιπούρες και τις αλείφουμε με λίγο λάδι. Τις περνάμε από το καυτό σχαροτήγανο για 3΄-4΄ από κάθε πλευρά. Μπορούμε να συνεχίσουμε το ψήσιμο στο σχαροτήγανο ή να τις βάλουμε στο ζεστό φούρνο για 7΄-10΄.
Απλώνουμε την panzanella σε πιατέλα και στρογγυλοκαθίζουμε στο κέντρο την τσιπούρα.

 

 

IMG_7000

 

 

IMG_7002




Σερβίρουμε.




IMG_7001

  

IMG_7004

  

IMG_7005




Η ιταλική panzanella, στη λογική της ριγανάδας, του ντάκου, ακόμη και του γκασπάτσο, αξιοποιεί το μπαγιάτικο ψωμί παντρεύοντάς το με μια εμπλουτισμένη χωριάτικη σαλάτα. Το ζουμί της γινωμένης ντομάτας και το λαδόξυδο μαλακώνουν το ψωμί, το ξαναζωντανεύουν και το κάνουν ταυτόχρονα ζουμερό και τραγανό. Και ακαματάχητο.



IMG_7006







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου