Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Γλυκιά φοκάτσια με βερύκοκκα και κεράσι …

… Γλυκιά φοκάτσια ξεκίνησα να φτιάξω, κι όλο τη γλυκιά Μαράτα θυμόμουνα. Βέβαια έχω μια κάποια ηλικία, αλλά δεν είμαι και σαν την Πελοπόννησο για να έχω ακούσματα απ’ την εποχή του ελαφρού τραγουδιού.
Και καλά ένα Γούναρη, έναν Τώνη Μαρούδα, έναν Αττίκ λίγο-πολύ τους έχει ακουστά η κλάση μου. Αλλά την Κάκια Μένδρη; Από σπού κι ωσπού;
Οι συνειρμοί όμως δουλεύουν αυτόνομα κι ανεξέλεγκτα και το μυαλό μου διάλεξε να θυμηθεί τη Μαράτα – τρέχα γύρευε γιατί. 
Αν είχα επιλογή, θα προτιμούσα ν’ ανακαλώ τα αυτοσχέδια δίστιχα του Δονάλδιου προς τη δόνα Νταιζίτα του, όπως τα Γλυκιά μου σενιορίτα, σου φτιάχνω τηγανίτα και άλλα χαριτωμένα παρόμοια …


IMG_7072
IMG_7073IMG_7076


 Με συνειρμούς ή χωρίς πάντως, την έφτιαξα τη γλυκιά φοκάτσια κι ήταν πράγματι γλυκιά. Γλυκύτατη …



Φοκάτσια γλυκιά με βερύκοκκα και κεράσι


IMG_7084


SAM_3222



υλικά:
200 γρ. ρικότα ή ανθότυρο ή τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
1 αυγό
3 κουταλιές ζάχαρη
8 βερύκοκκα
κεράσια φρέσκα ή γλυκό κουταλιού
2 κουταλιές κουκουνάρι

1 συσκευασία αφράτη ζύμη για πίτσα



Μουλιάζουμε το κουκουνάρι σε μπωλάκι με λίγο νερό (για να αποκτήσει υγρασία και να μην αρπάξει στο ψήσιμο).

Δουλεύουμε με πηρούνι το τυρί να μαλακώσει και ρίχνουμε το αυγό και τη ζάχαρη.

 Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μία λεία κρέμα.




SAM_3195

SAM_3197

SAM_3198




Απλώνουμε τη ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί και φτιάχνουμε ένα κορδόνι γυρνώντας τις άκρες ελαφρά προς τα μέσα με τα δάχτυλά μας. 

Δημιουργούμε δηλαδή ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα απλώσουμε την κρέμα τυριού και τα φρούτα.





SAM_3191

SAM_3193




Τρυπάμε τη ζύμη πολλές φορές με πηρούνι.




SAM_3194

SAM_3199




Απλώνουμε το μείγμα του τυριού  μέσα στο ‘κάδρο’ της ζύμης.




SAM_3201

SAM_3202

SAM_3203

SAM_3204




Αραδιάζουμε από πάνω τα βερύκοκκα σε φέτες.

 Ανάμεσα βάζουμε τα κεράσια και σκορπίζουμε από πάνω το κουκουνάρι, αφού το στραγγίσουμε καλά.




SAM_3206SAM_3208SAM_3209




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 210 βαθμούς κελσίου, για 12΄-17΄, ανάλογα και με το φούρνο.



SAM_3212

SAM_3216

SAM_3219




Σερβίρουμε τη φοκάτσια χλιαρή αλλά και κρύα.




IMG_7082

SAM_3221

IMG_7079

IMG_7080

SAM_3220

IMG_7084

IMG_7083













2 σχόλια:

  1. Ωραία αυτή η εκδοχή της φοκατσιας!Με βάζεις σε πειρασμό τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αθώος κι ανώδυνος αυτός ο πειρασμός. Μπορούμε αν υποκύψουμε ευχαρίστως και, κυρίως, χωρίς τύψεις και συνέπειες!
    Κι ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Πάντα μ' έναν καλό λόγο, που μετράει περισσότερο αφού προέρχεται από Mageirissa!

    ΑπάντησηΔιαγραφή