Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Αρακάς λαδερός με ντομάτα και ρύζι …

… Αρακάς περνά, σπίτι μου έρχεται. Γιατί ξέρει ότι τον αγαπάμε πολύ στο σπίτι μας. Τον έχουμε ανακηρύξει επίτιμο καλεσμένο, του έχουμε απονείμει το χρυσό κλειδί της κουζίνας, του διαθέτουμε πάντα για να μείνει την καλύτερη κατσαρόλα μας – την αθάνατη Lagostina με την οποία εμπλούτισε η θειούλα τη στοιχειώδη, όταν παντρευτήκαμε, οικοσκευή μας.
Πάντα τον περιποιούμαστε και πάντα μας το ανταποδίδει. Και σήμερα, που θα τον δοκιμάσω με ντομάτα και ρύζι, είμαι σίγουρη ότι θα μας ενθουσιάσει …



Αρακάς λαδερός με ντομάτα και ρύζι



ΖΟΥΜΕΡΟΣ

 

υλικά:
500 γρ. αρακάς
1 ξερό κρεμμύδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 ολόκληρα αποφλοιωμένα τοματάκια από κονσέρβα
3-4 κουταλιές από το χυμό της κονσέρβας
1 ποτήρι ζεστό νερό ή ζωμός
άνηθος

1 κούπα ρύζι (νυχάκι, μακρύκοκκο)
3 κούπες ζεστό νερό ή ζωμός

 

 

 

Ζεσταίνουμε σε φαρδειά κατσαρόλα 4 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 5΄. 

Ρίχνουμε τον αρακά και τα σωτάρουμε μαζί για άλλα 5΄. 

Προσθέτουμε τα τοματάκια, τα σπάμε με το πηρούνι σε μικρότερα κομμάτια και ρίχνουμε το ντοματοχυμό, τον άνηθο, 1 ποτήρι νερό ή ζωμό και αλατοπίπερο.

 Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς, έχοντας κατά νου ότι θα βράσει για 15΄ ακόμη, μαζί με το ρύζι.

 

 

ΑΡΧΗ

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ

ΒΡΑΣΙΜΟ

ΒΡΑΣΜΕΝΟΣ

 


Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τις 3 κούπες νερό ή ζωμό. 

Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 15΄περίπου, συμπληρώνοντας νερό αν χρειαστεί, ώστε το φαγητό να παραμείνει ζουμερό.

 

 

ΡΥΖΙ

ΜΕ ΤΟ ΡΥΖΙ

ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

 


Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το καπάκι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα κουζίνας. 

Αφήνουμε να σταθεί για 5΄-10΄ και σερβίρουμε με λίγο λάδι και ψιλοκομμένον άνηθο.




ΑΠΛΟ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

ΕΤΟΙΜΟ

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου