Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Σολωμός με μανιτάρια και γκρατιναρισμένο πουρέ …

… Σολωμός. Ο εθνικός μας ποιητής. Και σιγά-σιγά το εθνικό μας ψάρι.
Άνοιξε τη στοματάρα του και κατάπιε σαρδέλες, αθερίνες, γαύρους και κολιούς, μπαρμπούνια και λιθρίνια, σπάρους και σκορπίνες.
Λίγο που θυμίζει κρέας και όχι ψάρι, λίγο που το βρίσκουμε πια παντού και κάθε εποχή, λίγο που δε σε ταλαιπωρεί με κόκκαλα, λίγοι η πλούσια γεύση του που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, δε θέλει και πολύ να καθιερωθείς στην πρώτη θέση.
Εμένα, για να είμαι ειλικρινής, δε μου αρέσει καθόλου. Προτιμώ τα μικρά αφρόψαρα, ριγανάτα και με λίγη φρέσκια ντομάτα. Με κατατάσσω επομένως στους εξωσολωμικούς.
Η υπόλοιπη φαμίλια όμως ανήκει στους σολωμικούς. Γι’ αυτό θα τους χαρίσω σήμερα ένα καινούριο ποίημα …

 

Σολωμός με μανιτάρια και γκρατιναρισμένο πουρέ

 

ΚΟΝΤΙΝΟ

 

υλικά:
350 γρ. σολωμός
250 γρ. μανιτάρια
2 σκελίδες σκόρδο

800 γρ. πατάτες
60 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
200 ml γάλα
50 γρ. τριμμένη γραβιέρα

2-3 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
τριμμένη γραβιέρα

 



Πλένουμε το σολωμό, τον βράζουμε στον ατμομάγειρα και τον ξεψαχνίζουμε. 

Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν καλά, τις καθαρίζουμε και τις πατάμε με το πρες-πουρέ όσο είναι ακόμη πολύ ζεστές. 

Τις βάζουμε σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα και τη γραβιέρα.

Αλατίζουμε ελαφρά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράσουν 3΄-4΄ για να δέσει ο πουρές.


Ο ΣΟΛΩΜΟΣ

Ο ΠΟΥΡΕΣ



Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. 

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το σωτάρουμε σε 2 κουταλιές λάδι.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και τα σωτάρουμε μαζί για άλλα 5΄. 

Καπακώνουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν με τα υγρά τους μέχρι να μαλακώσουν. 

Αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε το σολωμό, αλατοπιπερώνουμε κατά βούλησιν και τα φέρνουμε 2-3 γύρες όλα μαζί, του νόου αζ μπέτερ.


ΑΡΧΗ

ΣΩΤΑΡΙΣΜΕΝΑ

ΣΤΗ ΣΩΤΕΖΑ



Αδειάζουμε το σολωμό με τα μανιτάρια σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε πάνω τους τον πουρέ.




ΒΑΣΗ

ΚΑΛΥΨΗ

ΙΣΙΩΜΑ


Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και λίγο τυρί ακόμη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 10΄-15΄. 

Αν χρειαστεί, χρησιμοποιούμε το γκριλ για πιο τραγανή κρούστα.


ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

ΨΗΜΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5΄ και σερβίρουμε.


ΚΟΜΜΑΤΙ

ΤΟΜΗ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

ΦΛΟΥ

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ







2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία συνταγή! Κι εγώ στους εξωσολωμικούς ανήκω, αλλά με τέτοιες συνταγές με βλέπω να αλλάζω στρατόπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ. Κι εγώ κλονίστηκα, αλλά παραμένω στο στρατόπεδο του Κάλβου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή