Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον ...

… Οι Βρυξέλλες είναι αντιπαθείς στους περισσότερους Έλληνες αυτή την εποχή για δύο, εντελώς διαφορετικούς, λόγους. Λόγω των αποφάσεων που συχνά εκπορεύονται από εκεί πριν από μας για μας και μας έχουν πολλάκις κάψει τη γούνα και λόγω του ομώνυμου λαχανικού, που αντιπαθούν –έως απεχθάνονται- σχεδόν όλοι. 
Και λέω σχεδόν, γιατί η κόρη μου κι εγώ πολύ τα νοστιμευόμαστε τα λαχανάκια Βρυξελλών. Ούτε μας πικρίζουν, ούτε μας ξινίζουν, ούτε μας βρωμάνε. Ανακαλύψαμε, δε, ότι όταν μαγειρεύονται στον ατμομάγειρα, αποβάλλουν μεγάλο μέρος της πικράδας τους και είναι ολωσδιόλου άοσμα. 
Τώρα που τα ξεκαθαρίσαμε τα τεχνικά θέματα, και με δεδομένο ότι τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι, μακράν, το πιο υγιεινό από τα σταυρανθή λαχανικά, υποκλινόμαστε στην ευρηματικότητα του Jamie Oliver για μια συνταγή λαχταριστή …



Λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον 






υλικά:  
500 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών 
6 λωρίδες καπνιστό μπέικον 
2 κλωναράκια φασκόμηλο 
2 σκελίδες σκόρδο 
2 κουταλιές Worcestershire sauce 
λάδι 
1 κουταλιά βούτυρο
 
 



Σύμφωνα με το Jamie Oliver πρόκειται για συνταγή ‘εξπρές’ (Αθήνα-Βρυξέλλες με την υπερταχεία) αφού τα λαχανάκια δε βράζονται αλλά ψιλοκόβονται στην κουζινομηχανή και μαγειρεύονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα.




Καθαρίζουμε τα λαχανάκια από τα εξωτερικά τους φύλλα και κόβουμε το κάτω τμήμα του κοτσανιού τους. Βάζουμε τον ειδικό δίσκο στην κουζινομηχανή και ψιλοκόβουμε τα λαχανάκια. Βγάζουμε το μπωλ από τη μηχανή, το γεμίζουμε με νερό καλύπτοντας τα λαχανάκια και τα αφήνουμε στο νερό μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. 

 
 







Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε φαρδύ τηγάνι ή σωτέζα και ρίχνουμε το μπέικον σε κομμάτια, τα φύλλα του φασκόμηλου, το σκόρδο και αλατοπίπερο. 
Τα ροδίζουμε κι όταν πάρουν χρώμα και τραγανίσουν, στραγγίζουμε τα λαχανάκια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, μαζί με το σκόρδο. 
Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά, τα ανακατεύουμε 2-3 φορές να αναμειχθούν με τα υπόλοιπα, καπακώνουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανάκια.
 Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό όταν εξατμίζεται.
 






Βγάζουμε το καπάκι, προσθέτουμε τη Worcestershire sauce και κάνουμε ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα. 

Σερβίρουμε.











 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου