Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Ρεβύθια με μπακαλιάρο ...

… Χειμώνιασε, χειμώνιασε, το κρύο με περόνιασε, καθένας με το κρύο θέλει ταίρι. 
Ακόμη και τα ρεβύθια …


Ρεβύθια με μπακαλιάρο στην κατσαρόλα





υλικά: 
3 φιλέτα μπακαλιάρου (500-600 γρ.) 
350-400 γρ. ρεβύθια 
1 μεγάλο κρεμμύδι 
1 κουτ. γλ. πάπρικα καπνιστή 
μπούκοβο γλυκό
 
 


Για να αποφύγουμε όλη τη χρονοβόρα διαδικασία του ξαρμυρίσματος, προτιμάμε τον κατεψυγμένο μπακαλιάρο, φιλέτο για να τρώγεται και πιο εύκολα. 
Όσο για τα ρεβύθια, τα μουλιάζουμε αποβραδίς ή, για οικονομία χρόνου, χρησιμοποιούμε έτοιμα προβρασμένα ρεβύθια.




Σε πλατειά κατσαρόλα αχνίζουμε το κρεμμύδι, αφού το χοντροκόψουμε, με 1 κούπα νερό μέχρι να μαλακώσει (5΄-10΄). Ρίχνουμε λάδι (εδώ 3 κουταλιές), το σωτάρουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε την πάπρικα και το μπούκοβο και τα σωτάρουμε όλα μαζί για άλλα 5΄, κάνοντας την κουζίνα να μοσχοβολήσει μπαχαρικά. 
Ρίχνουμε τα ρεβύθια, τα φέρνουμε 3-4 γύρες να καλυφθούν καλά, και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να τα σκεπάσει.
 


 

 

 



Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβύθια. Αν χρησιμοποιούμε ρεβύθια από βάζο, τα βράζουμε  20΄-25΄, για να απορροφήσουν τη νοστιμιά της σάλτσας. Αν τα ρεβύθια ειναι απλώς μουλιασμένα, χρειάζονται περίπου 50΄-60΄, για να βράσουν.     

Μόλις τα ρεβύθια είναι έτοιμα, βάζουμε από πάνω τα φιλέτα μπακαλιάρου, καπακώνουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για άλλα 20΄ συμπληρώνοντας, αν χρειαστεί, και λίγο νερό ακόμη.
 

 
 

 

 
 
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10΄ και σερβίρουμε ραντίζοντας κάθε μερίδα με ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με πάπρικα.



 
  

 


  

 

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου