Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Μαρμελάδα μανταρίνι (πικρή) …

… Ο κόσμος προσπαθεί να κάνει τα πικρά γλυκά. Εγώ πάλι βάλθηκα να κάνω τα γλυκά πικρά. Όχι από ιδιοτροπία ή αναποδιά, αλλά γιατί μ’ αρέσει μια πικρή, αψιά νότα σ’ ένα γλυκό. Φταίει και μια μαρμελάδα νεράντζι που δοκίμασα και ξετρελάθηκα και, ελλείψει νεραντζιών, στράφηκα στα μανταρίνια που είναι στα καλύτερά τους αυτή την εποχή και αυτοσχεδίασα για μια ‘πικρή’ μαρμελάδα.
Το πόσο πικρή θα γίνει η μαρμελάδα εξαρτάται από τους γευστικούς κάλυκες του καθενός. Παλιά η αναλογία φρούτου προς ζάχαρη ήταν διπλάσια ζάχαρη από το φρούτο, αργότερα το φρούτο ισοφάρισε σε 1-1 και  ο αγών συνεχίζεται με το φρούτο να υπερισχύει της ζάχαρης περιορίζοντάς την ακόμη και στο μισό. Διότι δεν είναι η ζάχαρη, ή ακόμη χειρότερα η γλυκόζη, που θα πήξει τη μαρμελάδα. Λίγη ή περισσότερη πηκτίνη (ένα μήλο ή μισό κυδώνι για παράδειγμα) όπως και περισσότερο βράσιμο θα δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα. Υπάρχουν πλέον συνταγές που δεν περιλαμβάνουν καθόλου ζάχαρη και αφήνουν τη μαρμελάδα να πήξει μόνο με τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων.
Για τη δική μου μαρμελάδα χρησιμοποίησα 400 γρ. καστανή ζάχαρη στα 2 κιλά μανταρίνι. Ποσότητα μικρή που έδωσε, μαζί με τις ψιλοκομμένες φλούδες, την ιδανική για μένα πικράδα καθώς κι ένα μεθυστικό άρωμα εσπεριδοειδών. Οι υπόλοιποι τη βρήκαν μάλλον πικρή για τα γούστα τους και απέσυραν τις υποψηφιότητές τους αφήνοντάς με μοναδικό διεκδικητή όλων των βάζων …


Μαρμελάδα μανταρίνι (πικρή)


ΒΑΖΑΚΙ

ΜΠΩΛΑΚΙ


υλικά:
2  κιλά μανταρίνια (καθαρισμένα)
500-1500 γρ. ζάχαρη
χυμός από 1 πορτοκάλι
φλούδες από 4-5 μανταρίνια
1 κανελλόξυλο
χυμός από 1 λεμόνι

 

 


Πλένουμε καλά 4-5 μανταρίνια, τα καθαρίζουμε και κρατάμε τις φλούδες τους τις οποίες κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια. Καθαρίζουμε και τα υπόλοιπα μανταρίνια, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Καθαρισμένα και ξεκουκουτσιασμένα τα ζυγίζουμε ώστε να είναι 2 κιλά.

 



Βάζουμε τα μανταρίνια σε φαρδειά κατσαρόλα μαζί με το χυμό του πορτοκαλιού και τα βράζουμε για 15΄-20΄. Τα πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις φλούδες και το κανελλόξυλο.

 





Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει μέχρι να δέσει, ξαφρίζοντάς την όποτε χρειαστεί.

 



Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφαιρούμε το κανελλόξυλο και μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.
 
 
 
 

 

Εξυπακούεται πως, αν δεν είστε λάτρεις του Η πίκρα σήμερα δεν έχει σύνορα, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη ζάχαρη και να φτιάξετε μια κλασσική αλλά ιδιαίτερα αρωματική - λόγω της φλούδας που περιέχει - μαρμελάδα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου