Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Κουνουπίδι με πικάντικη σάλτσα …

… Σταυρανθή τα λέγανε, μα δεν τα παινεύανε. Και γιατί; Επειδή, λέει, φέρνουν λίγο φουσκωματάκι άμα τα φας. Κι επειδή, λέει, μυρίζουν πολύ όταν τα βράζεις. 
Προφάσεις εν αμαρτίαις, λέω εγώ. Ολίγον σουλφίδιο του υδρογόνου δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Ενώ η ριβοφλαβίνη, η θειαμίνη, η νιασίνη, η Βιταμίνη C, το φολικό οξύ, ο σίδηρος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο που προσφέρουν, πολλούς ωφέλησαν. Μαζί με τις ελάχιστες θερμίδες και τις πολλές φυτικές ίνες τους. 
Κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο: οι τέσσερις -όνομα και πράμα- σωματοφύλακές μας.


stavranthi

Κι όσο για τη μυρωδιά στο βράσιμο; Μπορείς να τα βάλεις στον ατμομάγειρα, που διατηρεί και τις βιταμίνες τους, και να τα εξορίσεις στο μπαλκόνι για το κρίσιμο εικοσάλεπτο, να βάλεις το γνωστό βαμβάκι με ξύδι στο καπάκι της κατσαρόλας ή, όπως οι Γάλλοι, να βάλεις ένα ολόκληρο καρύδι μαζί με το κέλυφος στο νερό που βράζουν. 
Κι όταν κάνεις κάτι από τα παραπάνω, είσαι πανέτοιμος για το …
 

Κουνουπίδι ολόκληρο με πικάντικη σάλτσα



 




υλικά:  
1 μέτριο κουνουπίδι 
3 σκελίδες σκόρδο 
1 κουτ. γλ. πάπρικα (καπνιστή) 
θυμάρι 

4 κουταλιές κόκκινο κρασί 
300 γρ. ντομάτα κονκασέ 
ξύσμα και χυμός 1 λεμόνι 
μαϊντανός ψιλοκομμένος 

προαιρετικά: αμύγδαλο φιλέ





Βράζουμε το κουνουπίδι, ολόκληρο, στον ατμομάγειρα ή σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει αρκετά, αλλά όχι τελείως. 
Πολτοποιούμε στο γουδί ή στο multi το σκόρδο, μαζί με την πάπρικα και 2 πρέζες θυμάρι. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τα αναμειγνύουμε όλα πολύ καλά. 

Αλατίζουμε το κουνουπίδι παντού και το αλείφουμε καλά με την πάστα σκόρδου που ετοιμάσαμε. Το βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι, ραντίζουμε με λίγο λάδι και περιχύνουμε με το κρασί. 

Καπακώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 30΄. 
Αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και λίγο θυμάρι ακόμη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15΄-20΄, ή μέχρι να κάνει ωραία κρούστα το κουνουπίδι.






Σερβίρουμε το κουνουπίδι ολόκληρο, το περιχύνουμε με τη σάλτσα του, το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. Κόβουμε σε φέτες και γαρνίρουμε, προαιρετικά, με καβουρντισμένο αμύγδαλο φιλέ.









Την επόμενη μέρα μπορούμε να φρεσκάρουμε το κουνουπίδι κόβοντάς το σε φέτες, πασπαλίζοντάς το με γραβιέρα ή ημίσκληρο τυρί και ψήνοντάς το μέχρι να λυώσει το τυρί.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου