Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ροδέλες πορτοκαλιού με σοκολάτα …

… En Provence. Τουτέστιν στην Προβηγκία. Εκεί που αποκλείεται να πάω. Γι’ αυτό θα δανειστώ τα έθιμά τους. Όχι όλα, γιατί κουράζομαι. 
Ένα ξεχώρισα που μου άρεσε ιδιαίτερα, τα παραδοσιακά 13 γλυκά του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού τους.
 
13-desserts-3  
Table_du_Gros_Souper  
Treize_desserts
  
Θα στα πω περιληπτικά, κι αν βαριέσαι, προχώρα στο παρασύνθημα – τουτέστιν τη συνταγή.
Τα τρία κεριά στο τραπέζι συμβολίζουν την Αγ.Τριάδα, τα στάχυα την αναγέννηση και τα 13 γλυκά το Χριστό και τους 12 Αποστόλους. 
Και τα ‘γλυκά’ ξεκινούν με τους 4 ζητιάνους, δηλαδή ξηρούς καρπούς με χρώματα που παραπέμπουν στους χιτώνες των 4 μοναχικών ταγμάτων –σταφίδες για τους Δομινικανούς, αμύγδαλα για τους Καρμελίτες,  ξερά σύκα για τους Φραγκισκανούς και φουντούκια ή καρύδια για τους Καπουτσίνους. Κι από κοντά τα φρέσκα φρούτα, μανταρίνια, πορτοκάλια, κυδώνια, μήλα και αχλάδια, σταφίδες ξανθές και μαύρες και αμυγδαλωτά λευκά και σκούρα, που συμβολίζουν το κακό και το καλό, χουρμάδες για να θυμίζουν τη φυγή από την Αίγυπτο, κι ένα είδος λαδόψωμου μουλιασμένου σε κρασί, με σχήμα που θυμίζει στάχυ, . 
Απ’ όλα αυτά, διάλεξα να κρατήσω τα πορτοκάλια που αγαπάω πολύ, ιδίως συνδυασμένα με σοκολάτα …


Πορτοκάλια ροδέλες με επικάλυψη σοκολάτας





υλικά:
2 πορτοκάλια 
1 κούπα νερό ή χυμός πορτοκαλιού* 
μισή κούπα καστανή ζάχαρη 
1 κανελλόξυλο 
σοκολάτα κουβερτούρα
 
 
 
 
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα κόβουμε σε λεπτές, ισόπαχες ροδέλες. Βάζουμε σε φαρδειά σωτέζα το νερό, τη ζάχαρη και το κανελλόξυλο και, μόλις πάρουν βράση, αραδιάζουμε τις ροδέλες σε μία στρώση.
 





 
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό και ν’ απομείνει λίγο πηχτό σιρόπι που καραμελώνει τα πορτοκάλια (περίπου 20΄-25΄). 
Βγάζουμε προσεκτικά τα πορτοκάλια σε πιάτο και τα αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσουν και να σφίξουν.

 
 

 


Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη λυώνουμε στα μικροκύματα. 
Κόβουμε τις ροδέλες με ψαλίδι στη μέση και βουτάμε κάθε ροδέλα στη σοκολάτα μέχρι να καλυφθεί η μισή. Αν θέλουμε, την καλύπτουμε ολόκληρη με σοκολάτα.

Αφήνουμε τις ροδέλες να στεγνώσουν σε σχάρα ή πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Μόλις κρυώσουν λίγο, τις βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει η σοκολάτα.
 
 





 
 
 










Τρατάρουμε.












































* Αν φτιάξουμε το σιρόπι με νερό, οι ροδέλες γίνονται πιο γλυκές, ενώ με το χυμό πορτοκαλιού πιο αρωματικές και ελαφρώς όξινες. Μπορούμε, επίσης, να αυξήσουμε την ποσότητα της ζάχαρης στο σιρόπι.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου