Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Κοχύλια με κουνουπίδι, ρεβύθια και κρουτόν …

… Κοχύλια λίγα μάζεψα φέτος. Μια χούφτα μόνο, αλλά ξεχωριστά. Απ’ αυτά που εγώ τα λέω βασανισμένα. Κοχύλια που έχουν πάνω τους σημάδια από αρμύρα και φυτά, από καβουράκια κι άλλα θαλασσινά που τρύπωσαν κι έζησαν εκεί τη σύντομη ζωή τους.



ΚΟΧΥΛΙΑ ΑΝΩΘΕΝ


ΚΟΧΥΛΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
 


Καμιά σχέση με τα καλογυαλισμένα κοχύλια που κρέμονται σε καλοκαιρινές βιτρίνες, που κοσμούν προθήκες και τοίχους.
Όπως καμιά σχέση με τα συνηθισμένα ζυμαρικά δεν έχουν και τα σημερινά μου κοχύλια. Παράξενα τα υλικά της συνταγής, σχεδόν αλλόκοτα. Ψητό κουνουπίδι, ρεβύθια, τυρί και κρουτόν; Κι όμως. Φώλιασαν ιδανικά μέσα στα κοχύλια, τρύπωσαν στις κοιλότητές τους σα μικροσκοπικά καβουράκια κι ήταν τόσο νόστιμα …

 
Κοχύλια με κουνουπίδι, ρεβύθια και κρουτόν



 
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ


υλικά:
1 μικρό κουνουπίδι
200 γρ. ρεβύθια βρασμένα (ή από κονσέρβα)
2 φέτες χωριάτικο ψωμί (μπαγιάτικο)
250 γρ. κοχύλια (ζυμαρικό)
3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 κούπα τυρί cottage ή κατίκι ή ρικότα




Η συνταγή χρησιμοποιεί ένα μικρό τρυφερό κουνουπίδι, το οποίο ψήνεται. Εγώ το πέρασα πρώτα από τον ατμό και στη συνέχεια το έψησα.



Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια, το αλατοπιπερώνουμε και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε στη μία πλευρά της το κουνουπίδι. 

Δίπλα στρώνουμε τα ρεβύθια, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ραντίζουμε με λάδι. 

Στην άκρη της λαμαρίνας, αραδιάζουμε το ψωμί, κομμένο σε κυβάκια, το λαδώνουμε και το αρωματίζουμε με κάποιο μυρωδικό της αρεσκείας μας. Έτσι έχουμε μ’ ένα σμπάρο τρία τρυγόνια και έτοιμα χωρίς κόπο και μ’ ένα έξοδο, και τα λαχανικά και τα κρουτόν της συνταγής. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150 βαθμούς κελσίου και στη λειτουργία του αέρα, για 15΄-20΄.


ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΨΗΜΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Βράζουμε τα κοχύλια σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, τα στραγγίζουμε και τα ραντίζουμε με λίγο λάδι. Τα βάζουμε σε μεγάλο μπωλ ή γυάλινο σκεύος και ρίχνουμε το κουνουπίδι και τα ρεβύθια. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.



ΚΟΧΥΛΙΑ

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ



Τέλος σκορπίζουμε από πάνω τα κρουτόν και βάζουμε μερικές κουταλιές cottage cheese. Σερβίρουμε με έξτρα μαϊντανό ή cottage και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.


ΑΝΩΘΕΝ



ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ




ΠΙΑΤΟ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου