Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Γίγαντες με χοιρινό στον ταβά …

… Αριά - αριά κι από μακριά τη βλέπω πια την Καστοριά. Περιορίστηκαν τα ταξιδάκια, λιγόστεψαν οι εκδρομές, κόπηκαν οι 48ωρες μετά δημοσίων θεαμάτων, πάνε κι οι 24ωρες μετά διανυκτερεύσεως.
Δέκα μέρες αυστηρά, που έλεγε κι ο παππούς μου και περάστε μέσα να κοιτάτε όξω, που έλεγε κι ο Τσιφόρος.
Μου λείπει το περπάτημα γύρω από τη λίμνη, οι φλύαρες πάπιες που καταπλέουν πλησίστιες μόλις πλησιάσεις κρατώντας σακούλα κι οι λαίμαργες χήνες που σου δαγκώνουν το ψωμί μαζί με το χέρι.


ΠΑΠΙΤΣΕΣ

ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ


Μου λείπουν οι σπανακόπιτες απ’ την Ίριδα κι ας τις χάλασε λίγο, τα σουσαμένια κουλούρια ολικής απ’ την Ευρώπη, οι παντόφλες του φετεινού χειμώνα απ’ το μαγαζάκι στο στενό, ο αέρινος αρλεκίνος της πλατείας, τα φασόλια κι οι γίγαντες της καινούριας σοδειάς …


Γίγαντες με χοιρινό στον ταβά



ΤΑΒΑΣ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
450-500 γρ. χοιρινό χωρίς κόκκαλο (μπούτι ή σπάλα)
300 γρ. γίγαντες
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
2 καρότα
250 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά πελτές
2 δαφνόφυλλα
1 κουταλιά πάπρικα γλυκειά
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό





Μουλιάζουμε τους γίγαντες αποβραδίς ή και για μια ολόκληρη μέρα, ανάλογα με το πόσο παλιοί είναι. Αν είναι καλοί και βραστεροί, θα φουσκώσουν τόσο που θα μοιάζουν με ελέφαντες.



ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ
 

ΜΟΥΛΙΑΣΜΑ



Τους βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσουν τόσο που να τρυπιούνται με το πηρούνι. Ανάλογα με την ποιότητα και την ηλικία τους χρειάζονται 30΄-45΄. 

Τους στραγγίζουμε, κρατώντας όμως το νερό στο οποίο έβρασαν, τους βάζουμε σε μεγάλο ταψί και τους αλατοπιπερώνουμε.


 ΣΤΟ ΤΑΨΙ


Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε φαρδειά κατσαρόλα και ροδίζουμε το χοιρινό απ’ όλες τις πλευρές. Αν αρπάξει και λίγο, ακόμη καλύτερα για τη συνέχεια γιατί, ρίχνοντας το κρεμμύδι – αφού αφαιρέσουμε το κρέας- ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας και ξεκολλάμε αυτά τα ‘τσιγαρίδια’ κάνοντας το φαγητό ακόμη πιο νόστιμο. Μπορούμε να βοηθήσουμε τη διαδικασία με ελάχιστο άσπρο κρασί.


ΚΡΕΑΣ

ΚΡΕΜΜΥΔΙ



Αφού σωτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σκόρδο, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, τη ντομάτα και τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα και τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε και 750 ml από το νερό που κρατήσαμε, ή απλώς ζεστό νερό αν δε φτάνει, και βράζουμε τη σάλτσα για 10΄. 

Το μαγείρεμα του κρέατος θα γίνει στο ταψί, αν όμως είμαστε ανασφαλείς και θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι θα μαλακώσει, μπορούμε να βάλουμε και το κρέας στη σάλτσα για να βράσει και λίγο μαζί της.



ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ 



Αδειάζουμε τη σάλτσα στους γίγαντες και βάζουμε το κρέας ανάμεσά τους.


ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ

ΚΑΙ ΚΡΕΑΣ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα τουλάχιστον, ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να λιγοστέψει η σάλτσα. Το φαγητό χρειάζεται τακτική παρακολούθηση και προσθήκη ζεστού νερού αν λιγοστέψει.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ 

ΣΤΟΝ ΤΑΒΑ



Σερβίρουμε.


ΛΙΓΟ

ΠΙΑΤΟ
ΑΠΟΨΗ




ΑΝΩΘΕΝ



ΠΛΑΪ











2 σχόλια:

  1. Ελπίζω να ξαναπάς σύντομα στην αγαπημένη σου Καστοριά. Ωραίο το φαγάκι σου. Καλή εβδομάδα να 'χουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ειλικρινείς και αυθόρμητες ευχές των καλών ανθρώπων σίγουρα φέρνουν αποτέλεσμα. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή