Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Κις με πράσα …


Kiss_Me_Kate_1950_LP_Cover

… Quiche me Kate. Κι ας έχω φάει πράσο. Ακόμη καλύτερα, φάε πρώτα κι εσύ ένα κομμάτι απ’ την πικάντικη κις με πράσο.
Κι αν δε γίνεις αρνάκι, και δε γλυκάνεις πιο πολύ κι απ’ το πράσο, να μη με λένε Πετρούκιο …


Κις με πράσα


ΚΟΜΜΕΝΗ ΑΝΩΘΕΝ
   


υλικά:
350 γρ. τρυφερά πράσα (χωρίς τα φύλλα)
1 κουταλιά βούτυρο (κατά προτίμηση αρωματικό)
1 κουταλιά λάδι
2 αυγά
250 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
100 γρ. ημίσκληρο/τσένταρ/έμμενταλ (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
50 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα με κόκκους (γλυκειά ή καυτερή)
1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 φύλλο ζύμη για τάρτα (έτοιμο ή σπιτικό)




Καθαρίζουμε τα πράσα, τα κόβουμε διαγώνια σε μικρά  κομμάτια και τα πλένουμε καλά. Ζεσταίνουμε το λάδι μαζί με το βούτυρο, προσθέτουμε τα πράσα και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄-10΄. Τα αλατίζουμε, προσθέτουμε λίγο νερό, καπακώνουμε και τα σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά (περίπου 20΄-25΄). 

Στρώνουμε με τη ζύμη μια ταρτιέρα με διάμετρο 28 εκ. και τρυπάμε παντού τη ζύμη με πηρούνι.


ΠΡΑΣΑ

ΖΥΜΗ



Απλώνουμε πάνω στη ζύμη μια λαδόκολλα και γεμίζουμε την ταρτιέρα με ξερά φασόλια, για να μη φουσκώσει η ζύμη στο ψήσιμο. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 10΄. Αφαιρούμε τα φασόλια και τη λαδόκολλα και ψήνουμε τη ζύμη για άλλα 10΄.


ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ



Χτυπάμε σε μπωλ με πηρούνι τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και τη μουστάρδα. Αλατίζουμε ελαφρά και αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο.  

Βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο και πασπαλίζουμε τη βάση μια χούφτα τριμμένα τυριά. Απλώνουμε από πάνω τα μισά πράσα και περιχύνουμε με τη μισή κρέμα.


ΤΑ ΜΙΣΑ ΠΡΑΣΑ

ΜΙΣΗ ΚΡΕΜΑ



Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά, απλώνουμε τα υπόλοιπα πράσα και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα. 

Ψήνουμε για άλλα 20΄-25΄, μέχρι να πήξει και να χρυσίσει η κρέμα. Ξεφουρνίζουμε και ξεφορμάρουμε την κις.


ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

ΨΗΜΜΕΝΗ ΠΛΑΪ


Σερβίρουμε.


ΚΟΜΜΑΤΙ ΦΛΟΥ

ΚΟΜΜΕΝΗ

 ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΝΩΘΕΝ








2 σχόλια: