Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Πένες alla Norma …

… To Νόρμα το 19ο αιώνα θα ήταν κάτι σαν το “ουάου” του Βαρουφάκη. Πώς αλλιώς να εξηγήσω το γεγονός ότι ο Σικελός συγγραφέας, ποιητής και θεατρικός σκηνοθέτης Nino Martoglio, όταν πρωτοδοκίμασε τις πένες με μελιτζάνα και σάλτσα ντομάτας, αναφώνησε “μα αυτό είναι Νόρμα”, αριστούργημα δηλαδή, σαν την ομώνυμη όπερα του Bellini.
Ο νονός, ο νονός, λοιπόν, βάφτισε άθελά του το πιο εμβληματικό πιάτο της Σικελίας, το οποίο αποτελείται από τόσο λίγα και απλά υλικά που, όταν το δοκιμάσεις, αναρωτιέσαι πώς γίνεται και είναι τόσο υπέροχο.
Μήπως, τελικά, Νόρμα σημαίνει μαγεία;


Πένες alla Norma


ΠΙΑΤΟ ΑΠΛΟ



υλικά:
3 μελιτζάνες (όχι φλάσκες)
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια (ολόκληρα)
5 φύλλα βασιλικού*

250 γρ. πένες (ή μικρά ριγκατόνι)
ξηρή μυζήθρα




Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες αφήνοντας, εναλλάξ, μια λωρίδα φλούδας και τις κόβουμε σε κύβους. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 30΄ σε σουρωτήρι.


ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ



Σημείωση: Οι μισές συνταγές που βρήκα τηγάνιζαν πρώτα τις μελιτζάνες, και μάλιστα αλευρωμένες, και ύστερα τις έβαζαν στη σάλτσα. Οι υπόλοιπες, μεταξύ αυτών η Academia Barilla και η Martha Stewart, τις έριχναν κατευθείαν στη σάλτσα. Ως μέσος άνθρωπος, προτίμησα μία μέση οδό.


Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε σωτέζα και ροδίζουμε τις μελιτζάνες απ’ όλες τις πλευρές, ανακατεύοντας τακτικά ή κουνώντας το σκεύος. Τις βγάζουμε σε πιάτο, βάζουμε άλλες δύο κουταλιές λάδι στη σωτέζα και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 5΄-10΄. Ρίχνουμε ξανά τις μελιτζάνες στη σωτέζα και τα μαγειρεύουμε όλα μαζί για άλλα 5΄. 

Ρίχνουμε τα αποφλοιωμένα ντοματάκια και, μόλις μαλακώσουν λίγο, τα σπάμε ελαφρά σε κομμάτια μ’ ένα πηρούνι. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα, καπακωμένη, μέχρι να βράσουμε τις πένες.



ΣΑΛΤΣΑ ΚΟΝΤΙΝΟ




Βράζουμε τα ζυμαρικά για 1΄ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού στη σάλτσα (*εγώ δεν μπόρεσα να βρω βασιλικό κι έκανα ζαβολιά βάζοντας ελάχιστη σάλτσα πέστο) και περνάμε με τρυπητή κουτάλα τις πένες στη σωτέζα με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε απαλά.


ΠΑΝΤΡΕΜΑ 

ΕΤΟΙΜΑ



Σερβίρουμε τις πένες alla Norma με τριμμένη ξηρή μυζήθρα, το δικό μας αντίστοιχο της ιταλικής αλατισμένης ξηρής ρικότα, η οποία –λέει- πρέπει να είναι τριμμένη στο χοντρό τρίφτη.

Είναι εξαιρετικές και σκέτες, ως νηστίσιμο ή χορτοφαγικό πιάτο ή με λίγη τριμμένη γραβιέρα. Κι ακόμη, σύμφωνα με την Academia Barilla, με κυβάκια φρέσκιας μοτσαρέλας.


ΠΙΑΤΟ ΠΛΑΪ


ΦΛΟΥ


ΜΕ ΤΥΡΙ


ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου