Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Σαλάτα με κοτόπουλο, ρεβύθια και σως γιαούρτι με κάρυ …

…Ο κοντορεβυθούλης επιστρατεύτηκε ως τελευταία μου ελπίδα στον άγονο αγώνα να σε μάθω να τρως ρεβύθια όταν ήσουν μικρή. Παρότι αντιπαθούσες το παραμύθι επειδή φοβόσουν το γίγαντα, πάντα σε ενθουσίαζε το κομμάτι με τα ψιχουλάκια – with a little help from my friend Νίκο Ξυδάκη με τ’ άσπρα χαλικάκια εκείνου του μικρούλη.
Κι έτσι, λίγο τρίβοντας ψιχουλάκια σαν του Κοντρορεβυθούλη μέσα στο πιάτο, λίγο ψάχνοντας ρεβυθάκια μικρά σαν κι εκείνον, σε κατάφερνα ν’ ανοίγεις το στόμα χελιδονιού και να περνάει καμιά κουταλιά από το έρκος οδόντων σου.
Καθώς μεγάλωνες ο κοντορεβυθούλης δεν μπορούσε πια να βοηθήσει κι έτσι αποτραβήχτηκε στα πλούτη του μέχρι να τον φωνάξεις κι εσύ κάποτε για τα παιδιά σου – όλα εδώ πληρώνονται.
Επιστρατεύτηκαν όμως τα στραγάλια, ιδίως τα αφράτα Κομοτηνής, το
χούμους, έστω και μόνο τη Σαρακοστή, οι ρεβυθοκεφτέδες και τα ροδίτικα πιταρούδια. Κι ύστερα απ’ το ταξίδι σου στην Κων/πολη άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για χιονάτα πιλάφια με ρεβύθια και τα ρεβύθια μπήκαν -δόξη και τιμή- σε σαλάτες, σούπες και φαγητά.
Απομένει  να φας και σιφνέικη ρεβυθάδα στο τσικάλι μόλις χειμωνιάσει καλά, για να ολοκληρωθεί ο θρίαμβός μου. Προς το παρόν, ιδού μια δροσερή σαλάτα που αξιοποιεί τα απομεινάρια από ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα και τα ντύνει μ’ ένα ιδιαίτερο ντρέσσινγκ …



Κοτόπουλο σαλάτα με ρεβύθια και σως γιαούρτι με κάρυ


ΠΙΑΤΟ 



υλικά:
κοτόπουλο βραστό ή ψητό (ένα στήθος ή μισό στήθος και μπούτι)
400 γρ. ρεβύθια βρασμένα (από κονσέρβα)
2 ντομάτες ή 100 γρ. ντοματίνια
2 τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια
150 γρ. φασολάκια στρογγυλά (από κονσέρβα ή βρασμένα)
1 χούφτα αράπικα φυστίκια

Για το ντρέσσινγκ:
1 άπαχο γιαούρτι
1 κουταλιά κάρυ
χυμός από μισό λεμόνι
μαϊντανός και δυόσμος




Κόβουμε το κοτόπουλο σε μέτρια κομμάτια. Αν χρησιμοποιήσουμε ρεβύθια και φασολάκια από κονσέρβα, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε ελαφρά. Μπορούμε, αν θέλουμε, να αποφλοιώσουμε τα ρεβύθια πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Βάζουμε σε σαλατιέρα τα ρεβύθια και προσθέτουμε τα φασολάκια, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες.


ΡΕΒΥΘΙΑ

ΥΛΙΚΑ



Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα φυστίκια και το κοτόπουλο.



ΦΥΣΤΙΚΙΑ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ



Φτιάχνουμε το ντρέσσινγκ προσθέτοντας στο γιαούρτι το κάρυ, το λεμόνι και τα φρέσκα μυρωδικά. Ανακατεύουμε καλά με πηρούνι και ρίχνουμε το ντρέσσινγκ στη σαλάτα.


ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΚΑΡΥ

ΑΡΤΥΜΑ



Ανακατεύουμε απαλά αλλά πολύ καλά, ώστε να καλυφθούν όλα τα υλικά με το ντρέσσινγκ. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και διορθώνουμε, αν χρειάζεται.


ΑΝΑΜΙΞΗ

ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ



Σερβίρουμε τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα.


ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ


ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου