Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Τάρτα Tatin με καραμελωμένα μωβ κρεμμύδια …

… Σαν τη Barbie τη βλέπω την Tarte Tatin. Με χίλια διαφορετικά πρόσωπα, αξεσουάρ, χρώματα, ιδιότητες. Πώς έχουμε τη Barbie γοργόνα, αεροσυνοδό, μπαλαρίνα, Βαλκυρία, Μέριλιν και δε συμμαζεύεται; Η κόρη μου έκανε συλλογή από δαύτες όταν ήταν μικρή μέχρι που, ευτυχώς, συνειδητοποίησε ότι τελειωμό δεν έχουν και σταμάτησε. Κι ανάσαναν η τσέπη κι η ντουλάπα μας.
Εγώ, πάλι, συλλέγω συνταγές για τις διαφορετικές εκδοχές της αγαπημένης γαλλικής τάρτας. Αλμυρές ή γλυκές, 
δεν έχει σημασία. 
Έτσι ξεκίνησα από την κλασσική και συνέχισα φτιάχνοντάς την με κυδώνια, μπανάνες, αχλάδιανεκταρίνια, βανίλιες, βερύκοκκα, μπανάνες και φουντούκια, με κάστανα και σοκολάτα. Και με την τεχνική της, έφτιαξα κι ένα κέικ με καραμελωμένο ανανά
Κι ύστερα πέρασα και στις αλμυρές, με ντομάτες, κάππαρη και ελιές, με πιπεριές Φλωρίνης και ντοματίνια, για να φτάσω σήμερα στην …


Τάρτα Tatin με καραμελωμένα μωβ κρεμμύδια



ΑΝΩΘΕΝ
 


υλικά:
50 γρ. μαργαρίνη
40 γρ. ζάχαρη
4-5 μωβ κρεμμύδια
2 κουταλιές μηλόξυδο
θυμάρι
1 φύλλο σφολιάτα

προαιρετικά: μια μπάλα μοτσαρέλα




Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε πολύ χοντρές φέτες. Βάζουμε τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη σε ταψάκι και το ακουμπάμε στο μεγάλο μάτι της κουζίνας. Μόλις λυώσουν η ζάχαρη και η μαργαρίνη, αραδιάζουμε προσεκτικά τα κρεμμύδια. 

Περιχύνουμε με το μηλόξυδο και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Αν χρειαστεί, ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ή κουνώντας το ταψί.


ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ 

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΑ



Πασπαλίζουμε τη σφολιάτα με θυμάρι και την ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη, ώστε το θυμάρι να τρυπώσει στη ζύμη.
Καλύπτουμε με τη σφολιάτα τα κρεμμύδια και την τρυπάμε παντού πολλές φορές με πηρούνι.



ΜΕ ΘΥΜΑΡΙ

ΚΑΛΥΨΗ




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 30΄ περίπου ή μέχρι να ψηθεί και να πάρει χρώμα η σφολιάτα. 

Ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να σταθεί για πολύ λίγο, ώστε να μην κρυώσουν και κολλήσουν τα καραμελωμένα κρεμμύδια και αναποδογυρίζουμε την τάρτα.



ΨΗΜΜΕΝΗ ΠΛΑΊ

ΕΤΟΙΜΗ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ



Τρώγεται σκέτη ή γαρνιρισμένη με κάποιο λευκό τυρί (εδώ με μοτσαρέλα).


ΜΕ ΤΥΡΙ

ΑΚΡΗ

ΚΑΙ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου