Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Μαρμελάδα μούσμουλο …

… Τά ’φαγες τα μούσμουλα
μούσμουλα, μούσμουλα,
τά ’φαγες πολύ φτηνά,
τά ’φαγες πολύ φτηνά,
δυο δεκάρες την οκά, έι! 

Άσμα ευτράπελον, σκωπτικόν και αποκριάτικον, με νόημα σκοτεινό και διφορούμενο, ιδιαίτερα δημοφιλές σε γάμους και πανηγύρεις δια το ζωηρόν του ρυθμού του αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρει στον πρωτοχορευτή για στροφές, τσαλίμια, κόλπα και τσακίσματα - τουτέστιν ιδανικό για να κάνεις και τις κορδέλες σου στον άλλο.
Μουσμουλιά δεν έχουμε και μούσμουλα δεν είχαμε ξαναφάει, ούτε φτηνά ούτε ακριβά, μέχρι σήμερα που αγοράσαμε μερικά προς 2,5 ευρώ το κιλό.
Ζουμερά, γλυκά και εύγευστα, μ’ ένα ωραιότατο κεχριμπαρί χρώμα, πάω στοίχημα ότι θα γίνονται εξαιρετική μαρμελάδα …



Μαρμελάδα μούσμουλο 



ΦΡΥΓΑΝΙΑ



υλικά:
1 κιλό μούσμουλα
1 μήλο
300-400 γρ. ζάχαρη
1 κανελλόξυλο
χυμός από μισό λεμόνι




Τα μούσμουλα ζυγίζουν ένα κιλό ακαθάριστα.



ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ

ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τη λευκή μεμβράνη που υπάρχει γύρω τους. Καθαρισμένα, θα ζυγίζουν γύρω στα 650-700 γρ. 

Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα. Καθαρίζουμε και το μήλο, που θα δώσει πηκτίνη στη μαρμελάδα, το κόβουμε κι αυτό σε κυβάκια και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αδειάζουμε από πάνω τη ζάχαρη, αυξομοιώνοντάς την κατά βούλησιν, αρωματίζουμε με το κανελλόξυλο και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.



ΚΟΜΜΕΝΑ

ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ

ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ



Αφήνουμε τα φρούτα για 3-4 ώρες, κατά προτίμηση στο ψυγείο αν το περιβάλλον είναι πολύ ζεστό. Σ’ αυτό το διάστημα θα έχουν βγάλει τα υγρά τους, η ζάχαρη θα έχει λυώσει και θα έχει δημιουργηθεί ένα σκούρο σιρόπι. 

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε για 15΄-20΄. Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε τη μαρμελάδα να πάρει 2-3 βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.


ΣΙΡΟΠΙ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΒΡΑΣΙΜΟ



Τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια ή την καταναλώνουμε φρέσκια και λαχταριστή …



ΣΤΟ ΜΠΩΛ


ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ


ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ


ΜΠΩΛ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου