Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Λαζάνια με αγκινάρες, μανιτάρια και τυριά …

… Αγκινάρα με τ’ αγκάθια και με τα λουλούδια τ’ άσπρα. Τα λουλούδια μόνο σε φωτογραφία τα έχω δει. Τα αγκάθια ούτε καν σε φωτογραφία.
Όσο για τις αγκινάρες, χαίρομαι να τις χαζεύω στους πάγκους της λαϊκής. Μ’ αρέσει που τις έχουν σε κουβάδες με νερό -ίδιες υπερφυσικές, σουρεαλιστικές ανθοδέσμες, το χέρι μου, όμως, δεν αποφασίζω να το απλώσω και να πάρω μερικές. Πάντα κάτι με κρατάει, πάντα διστάζω, κι ας τις ζηλεύω κάθε που τις βλέπω.
Όχι ότι συγκρίνονται με τις φρέσκες αλλά, γυρίζοντας στο σπίτι, θα βγάλω τις κατεψυγμένες για να τις μαγειρέψω μαζί με μανιτάρια  στα …


Λαζάνια φούρνου με αγκινάρες, μανιτάρια και τυριά



ΜΕΡΙΔΑ


υλικά:
500 γρ. μανιτάρια
400 γρ. αγκινάρες (κατεψυγμένες ή από κονσέρβα) 
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
τριμμένη γραβιέρα ή ημίσκληρο τυρί
θυμάρι, ξύσμα λεμονιού
2 κουταλιές τυρί κρέμα

1 δόση
μπεσαμέλ
1 πακέτο λαζάνια (φύλλα)





Είναι καλύτερο και πιο βολικό να ετοιμάσουμε τα λαζάνια από την προηγούμενη μέρα και να τα αφήσουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Με τη μπεσαμέλ και τη ζέστη από τη γέμιση, τα λαζάνια μαλακώνουν και γίνονται τρυφερά σαν φρέσκα. Όταν θέλουμε να τα ψήσουμε, καλό είναι να τα αφήσουμε πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου.




Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε τα μανιτάρια για 10΄. Προσθέτουμε τα δύο κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 5΄.


ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΑΡΧΗ

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΩΤΕ



Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες αγκινάρες, τις αφήνουμε πρώτα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Αν είναι από κονσέρβα, τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε καλά.


Βγάζουμε τα μανιτάρια σε πιάτο και στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε το άλλο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες, το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες. Ρίχνουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε να λυώσει.



ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΡΧΗ

ΕΤΟΙΜΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ



Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Χωρίζουμε τα λαζάνια σε 5 στοίβες.
Λαδώνουμε ένα τετράγωνο πυρέξ και ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ.



ΛΑΖΑΝΙΑ

ΑΡΧΗ



Απλώνουμε μια στρώση λαζάνια, ρίχνουμε από πάνω τις μισές αγκινάρες, 1 κουτάλα μπεσαμέλ και μια χούφτα τριμμένο τυρί.



ΒΑΣΗ

ΓΕΜΙΣΗ



Βάζουμε μια δεύτερη στρώση λαζάνια, ρίχνουμε 1 κουτάλα μπεσαμέλ, τα μισά μανιτάρια, 1 κουτάλα μπεσαμέλ και μια χούφτα τυρί. 

Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο και άλλες δύο στρώσεις, εναλλάσσοντας αγκινάρες και μανιτάρια.


ΣΤΡΩΣΕΙΣ

ΤΥΡΑΚΙ



Απλώνουμε τα τελευταία λαζάνια και τα καλύπτουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.



ΚΑΛΥΨΗ

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄. 

Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με μια χούφτα τυρί και βάζουμε το γκριλ για 5΄, ή μέχρι να ροδίσει και να τραγανίσει η κρούστα.


ΕΞΤΡΑ ΤΥΡΙ

ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΤΑ 

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ 



Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15΄ πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.


ΑΝΩΘΕΝ

ΦΛΟΥ 

ΚΟΝΤΙΝΟ




Αν δε θέλουμε τόσο πολυώροφα τα λαζάνια, φτιάχνουμε μόνο τρεις στρώσεις, χρησιμοποιώντας όλη τη γέμιση σε κάθε διαφορετική στρώση (μία με αγκινάρες, μία με μανιτάρια).







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου