Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Πασχαλινά κουραμπιεδάκια …

… Πώς λέγαμε παλιά, όταν φέρναμε κάτι απέξω-απέξω ή ακολουθούσαμε οποιαδήποτε άλλη οδό πλην της ευθείας, που είναι και η συντομότερη; Πήγες Αθήνα μέσω Θεσσαλονίκης ή πήγες Λάρισα μέσω Καβάλας.
Κάπως έτσι κι εγώ, πήγα Κύπρο μέσω Αγγλίας. Γιατί την πασχαλιάτικη κυπριακή συνταγή που θέλω να φτιάξω, και που θυμίζει πολύ κουραμπιεδάκια, τη βρήκα στα κιτάπια του Jamie Oliver. Εξάλλου, τι σημασία έχει από πού θα πας;
Αρκεί να φτάσεις με ασφάλεια στον προορισμό σου και να περάσεις ωραία …


Πασχαλινά κουραμπιεδάκια


ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ
 


υλικά:
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
125 γρ. ζάχαρη άχνη
75 γρ. αμύγδαλα
1 κροκάδι
2 κουταλιές κονιάκ
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Για το πασπάλισμα:
ανθόνερο, ζάχαρη άχνη





Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αμύγδαλα είτε ασπρισμένα είτε με το φλούδι. Για να βγάλουμε το φλούδι τους εύκολα, τα αφήνουμε να μουλιάσουν σε καυτό νερό και τα πιέζουμε ανάμεσα σε δείκτη και αντίχειρα. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, πριν τα χρησιμοποιήσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες κάθε συνταγής.



Βάζουμε τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό ταψάκι και τα αφήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς κελσίου, για 10΄ περίπου, να καβουρντιστούν και να βγάλουν το άρωμά τους. Όταν κρυώσουν λίγο, τα αλέθουμε στο multi.

Χτυπάμε καλά το βούτυρο μέχρι ν’ ασπρίσει και ν’ αφρατέψει. Προσθέτουμε την άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5΄. Ρίχνουμε το κροκάδι και το κονιάκ και, μόλις ενσωματωθούν στο μείγμα, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το αλεύρι, μαζί με το μπέικιν και το αλάτι. 

Ανακατεύουμε ζυμώνοντας απαλά, μέχρι το μείγμα να μην κολλάει στα χέρια και να πλάθεται. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμη.

Πλάθουμε μπαλάκια με τη ζύμη και τους δίνουμε με τα χέρια μας σχήμα μισοφέγγαρου. Τα αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.



ΜΠΑΛΙΤΣΑ

ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ

ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΚΟΝΤΙΝΟ



Ψήνουμε τα κουραμπιεδάκια για 15΄-20΄. Παρότι μπορεί να μας φαίνονται μαλακά, δεν τα παραψήνουμε γιατί κρυώνοντας θα σκληρύνουν.



ΨΗΣΙΜΟ

ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΨΗΜΜΕΝΑ

  

Μόλις κρυώσουν λίγο, τα ραντίζουμε με ανθόνερο ή ροδόνερο και τα περνάμε από βαθύ μπωλ με μπόλικη ζάχαρη άχνη.



ΨΗΜΜΕΝΑ 2

ΑΧΝΙΣΜΑ 



Τα αραδιάζουμε σε γιορτινή πιατέλα ή τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί.



ΠΙΑΤΕΛΑ

ΕΤΟΙΜΑ

ΠΑΡΕΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου