Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Σουτζουκάκια φούρνου …

Ό,τι δε λύνεται κόβεται. Ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει. Ό,τι φανεί του λωλοστεφανή, καληώρα. Λόγια σοφά, μεγάλων και μικροτέρων ανδρών, που βρίσκονται στο στόμα όλων μας.
Κι έρχομαι τώρα κι εγώ, η μικρότερη των μικρών κι η ταπεινότερη των ταπεινών, να προσθέσω το δικό μου λιθαράκι με το ακόλουθο κουζινικόν απόφθεγμα: Ό,τι τηγανίζεται, ψήνεται.
Βέβαια είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προβώ σε επιστημονικές ανακοινώσεις στα σχετικά συνέδρια, γιατί η ανακάλυψή μου είναι σχετικά πρόσφατη και οι  δοκιμές συνεχίζονται.
Αλλά αφού τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι κάτι παρά πάνω από ενθαρρυντικά, τολμώ να προβώ στην ανωτέρω δήλωση και να παρουσιάσω τις πρώτες απτές αποδείξεις.  Τα
κολοκυθάκια, η πιτούλα με κιμά και λαχανικά, οι μελιτζανοκεφτέδες, το κιουνεφέ, στηρίζουν τα επιστημονικά δεδομένα που παραθέτω.
Όσο για την τελευταία μου πυρηνική δοκιμή, αυτή που απέδειξε περίτρανα το αξιόμαχον του μαγειρικού μου στρατεύματος, θα την παρουσιάσω ευθύς αμέσως τολμώντας να πω ότι ήταν τα καλύτερα σουτζουκάκια που έχουμε φάει ποτέ. Και ήταν …



Σουτζουκάκια φούρνου



ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ




υλικά:
 για τη σάλτσα:
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
1/2 κουτί χυμός ντομάτας
1 καλή κουταλιά πελτές ντομάτας
μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 σκελίδα σκόρδο (ή πολτός στη μύτη του κουταλιού)
αλάτι, πιπέρι, κύμινο

προαιρετικά: 2-3 λιαστές ντομάτες








Θα παραλείψω τη διαδικασία του κιμά, μια και κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της συνταγή και τεχνική. Να επισημάνω απλώς ότι για νόστιμα και αφράτα σουτζουκάκια θεωρώ απαραίτητα τα κάτωθι: κιμά από δύο διαφορετικά είδη κρέατος, καθόλου κρεμμύδι αλλά μόνο σκόρδο στο μείγμα, μια καλή πρέζα κύμινο και ψωμί μπαγιάτικο και στιβαρό, μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί.




Ζυμώνουμε καλά τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε ομοιόμορφα μπαλάκια, στα οποία δίνουμε στη συνέχεια μακρόστενο σχήμα. 

Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί και αραδιάζουμε τα σουτζουκάκια. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 10΄. Τραβάμε το ταψί έξω, γυρνάμε τα σουτζουκάκια και τα ψήνουμε για άλλα 10΄.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
 

ΨΗΜΜΕΝΑ




Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Βάζουμε 3 κουταλιές λάδι, κατά προτίμηση από τις λιαστές ντομάτες, σε κατσαρολάκι και σωτάρουμε ελαφρά το σκόρδο. 

Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ και το ντοματοχυμό, το κρασί, τον πελτέ διαλυμένον σε λίγο ζεστό νερό και τις λιαστές ντομάτες. 

Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με μια πρέζα κύμινο και σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να ψηθούν τα σουτζουκάκια. 

Όταν ετοιμαστούν, τα περιλούζουμε με την πλούσια σάλτσα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20΄ περίπου ή μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα την πυκνότητα που θέλουμε.


ΣΑΛΤΣΑ

ΕΤΟΙΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Συνοδεύουμε με σπιτικό πουρέ.



ΠΙΑΤΟ
 

ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ 

ΜΕΡΙΣ

ΚΟΝΤΙΝΟ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου