Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Μανιταρόσουπα με καπέλο από σφολιάτα …

Κατσιούλα στα μέρη μου λέμε την κουκούλα. Από κει προκύπτει το δημοφιλές ρήμα κατσουλώθ’κα, τουτέστιν σκεπάστηκα, κουκουλώθηκα.
Λέμε για παράδειγμα “Τι κατσουλώθ’κες μέχρι τ’ αυτιά, μωρέ ψοφίμι; Βγάλ’ την κατσιούλα να σε δούμε” και άλλα γλαφυρά παρόμοια .
Τώρα που πλάκωσε ο χιονιάς όμως, τίποτα δε μας σώζει. Ούτε σκουφιά, ούτε κατσιούλες, ούτε καπέλα. Πολικές οι θερμοκρασίες σύμφωνα με τα κλισέ και σε λίγο θ’ αρχίσουν ν’ ασπρίζουν κι οι αρκούδες της Πίνδου.
Έπεσε πάνω μας το ψύχος το δριμύ των χωρισμών ή ο βοριάς που τ’ αρνάκια παγώνει – διαλέγεις ποιητική σχολή και Παππά ή Ζαλοκώστα.
Ακόμα κι η μανιταρόσουπα κατσουλώθηκε …


Μανιταρόσουπα με καπέλο από σφολιάτα



ΤΡΩΜΕ
  


υλικά:
400 γρ. ανάμεικτα μανιτάρια (καφέ και άσπρα)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
μισό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μαϊντανός
1 κουταλιά βούτυρο (κατά προτίμηση με μυρωδικά)
50 γρ. ροκφόρ (ή 70 ml κρέμα γάλακτος)

σφολιάτα
1 κρόκος αυγού





Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, πετάμε τα ποδαράκια και τα κόβουμε πρώτα σε φέτες και μετά σε μικρότερα κομμάτια. 

Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά, μαζί με 1 κουταλιά λάδι. 

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, και τα σωτάρουμε για 4΄-5΄. 

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το μαϊντανό και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 5΄.



ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑΜΑΪΝΤΑΝΟΣ



Μόλις τα μανιτάρια αρχίσουν να βγάζουν υγρά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι να καλυφθούν, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά (περίπου 25΄-30΄).

Προσθέτουμε το ροκφόρ και ανακατεύουμε καλά για να λυώσει και να δέσει τη σούπα.



ΥΓΡΟ
ΡΟΚΦΟΡ ΣΟΥΠΑ ΠΛΑΪ



Αδειάζουμε τη σούπα σε ατομικά πυρίμαχα μπωλάκια.



ΣΤΑ ΜΠΩΛΑΚΙΑ
ΣΟΥΠΑ ΣΤΟ ΜΠΩΛ



Χρησιμοποιώντας ένα ίδιο μπωλάκι ως κουπ-πατ, κόβουμε κύκλους από τη σφολιάτα.



ΣΦΟΛΙΑΤΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΙ



Αλείφουμε τα τοιχώματα των μπωλ με κρόκο, για να κολλήσει η σφολιάτα, και τα κλείνουμε με τα καπάκια από σφολιάτα.

 Αλείφουμε με αυγό και τη σφολιάτα για να πάρει ωραίο χρώμα.



ΑΛΕΙΜΜΑ
ΚΛΕΙΣΙΜΟΕΠΑΛΕΙΨΗ 



Φουρνίζουμε τα μπωλάκια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, κατά προτίμηση στη λειτουργία του θερμού αέρα, για 15΄ ή μέχρι να τραγανίσει και να ροδίσει η σφολιάτα.



ΨΗΣΙΜΟ
ΨΗΜΜΕΝΑ ΑΝΩΘΕΝ  ΕΤΟΙΜΑ
 


Τρώμε τη σούπα καυτή και αχνιστή, σπάζοντας με το κουτάλι τη σφολιάτα, που 
πέφτει κι εμπλουτίζει  τη σούπα με τραγανά ψίχουλα.



ΩΡΑΙΓΙΟ ΚΑΙ ΦΩΣΚΟΥΤΟ

ΘΡΑΥΣΗ



Και πάμε να πρωταγωνιστήσουμε στο δικό μας Frozen …



 
ΚΛΑΔΙΑ
ΔΕΝΤΡΟ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΚΛΑΔΙΑ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου