Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Συκώτι με κρεμμύδια και σάλτσα πορτοκαλιού …

… Ασύκωτο είναι το άτιμο. Πολλά βαρύ κι ασήκωτο. Λίγοι είναι αυτοί που το τρώνε με ευχαρίστηση, οι περισσότεροι το βλέπουν και στραβώνουν τα μούτρα τους.
Που είναι βαρύ, που μυρίζει, που είναι σα λάστιχο και άλλες προφάσεις εν αμαρτίαις. Γιατί αν πρέπει να το φας, θα το φας.
Κι αν δεν είσαι πεισματάρης μπορεί και να σου αρέσει κι ας μην το παραδεχτείς. Γιατί το συκώτι έχει μια δική του, ιδιαίτερη νοστιμιά κι αν το μαγειρέψεις σωστά και με λίγη αγάπη, γίνεται μια εξαιρετική λιχουδιά. 
Εξάλλου απ’ όπου κι αν περάσεις στην αγνή ελληνική ύπαιθρο, σίγουρα θα δεις ακόμη ταβέρνες να διαφημίζουν περήφανα στις καλτ πινακίδες τους ΄Όλα στα κάρβουνα  και το Συκώτι μοσχαρίσιο να σέρνει περήφανο πρώτο το χορό.
Στο προκείμενο τώρα. Το συκώτι για να παραμείνει τρυφερό και ζουμερό, το περνάς γρήγορα απ’ τη φωτιά –τζιζ απ’ τη μια, τζιζ απ’ την άλλη, που λέει και μια ψυχή. Κι ύστερα ανάλογα με τη συνταγή φροντίζουμε να το εμπλουτίζουμε και να το συνοδεύουμε με γεύσεις και αρώματα.
Πορτοκαλιού στην περίπτωσή μας …


Συκώτι με κρεμμύδια και σάλτσα πορτοκαλιού


ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ


υλικά:
2 λεπτές φέτες μοσχαρίσιο συκώτι
2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
χυμός από 2 πορτοκάλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
αλάτι, πιπέρι, αλεύρι

προαιρετικά: μαϊντανός




Αλατοπιπερώνουμε το συκώτι. 

Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να βάλουμε καμιά λιπαρή ουσία. 

Βάζουμε το συκώτι αφού το χαράξουμε σε 2-3 μεριές και το ψήνουμε για 4΄-5΄. 

Το γυρίζουμε και το ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο από την άλλη πλευρά, φροντίζοντας να παραμείνει ζουμερό.



ΤΗΓΑΝΙ ΑΡΧΗ
ΓΥΡΙΣΜΕΝΟ



Βγάζουμε το συκώτι σε πιάτο και το διατηρούμε ζεστό.



ΣΥΚΩΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ
ΕΤΟΙΜΟ ΣΥΚΩΤΙ



Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε 2-3 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. 

Αφού τα αλατοπιπερώσουμε ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και σιγομαγειρεύουμε τα κρεμμύδια σκεπασμένα για 10΄ περίπου.

Ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. 



ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΑΡΧΗ
ΜΕ ΞΥΣΜΑ 
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΑΝΩΘΕΝ



Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν τρυφερά και να δέσει η σάλτσα πορτοκαλιού.



ΚΑΙ ΧΥΜΟ ΕΤΟΙΜΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ



Μπορούμε όταν ρίξουμε το ξύσμα και το χυμό να ξαναβάλουμε το συκώτι στο τηγάνι και να το μαγειρέψουμε μέσα στη σάλτσα του, έχοντας κατά νου ότι θα σκληρύνει και θα χρειαστεί αρκετό ακόμη μαγείρεμα για να μαλακώσει ξανά.


Σερβίρουμε το συκώτι γαρνιρισμένο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τη σάλτσα τους, διακοσμώντας προαιρετικά με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ροδέλες πορτοκαλιού.



ΠΙΑΤΟ ΠΛΑΪ
ΑΧΤΑΡΜΑΣ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου