Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού …

… How do I love thee? Let me count the ways.
Νομίζω ότι η μελιτζάνα είναι το αγαπημένο μου λαχανικό.
Δε νομίζω, είμαι απολύτως βέβαιη. Δεν υπάρχει ούτε μια φορά που να πήγα στη λαϊκή και να μην παρασύρθηκα από τη μελαγχολική γοητεία τους. Αγνοώντας την επικρατούσα και μάλλον λανθασμένη 
ετυμολογία του ονόματός τους - που προέρχεται από το mela insana (τρελλό μήλο) λόγω της σολανίνης που περιέχει - όλο και ψάχνω για καινούριες συνταγές και πιάτα μελιτζανιά.

Ευτυχώς πρόλαβα και παντρεύτηκα γιατί πενήντα τρόπους να μαγειρεύω τις μελιτζάνες δεν ξέρω. Προς το παρόν. 
Κάθισα και μέτρησα και κατέληξα στους εξής είκοσι έναν: 

Μελιτζάνες με παρμεζάνα και τραγανή κρούστα, μελιτζάνες παπουτσάκια με λαχανικά και μοτσαρέλα, μελιτζάνες γεμιστές με ριζότοτεμπάλ μελιτζάνας, ξινόχοντρος με μελιτζάνες, μελιτζάνες του σεΐχη, μελιτζάνες με σάλτσα λαχανικών και τυρί στο φούρνο, βίδες με μελιτζάνες και γιαούρτι, μελιτζανόπιτα, μελιτζανοροδέλες με μανιτάρια και τυρίμελιτζανοκεφτέδες Καλαβρίας, λαζάνια φούρνου με λαχανικά και τυρί, κιμάς με λαχανικά στον ταβά, μπριάμ, πουρές μελιτζάνας, μελιτζανοσαλάτα με γιαούρτι, πουγκιά με μελιτζάνα, πυργάκια μελιτζάνας, σουβλάκια μελιτζάνας, τάρτα με λευκή μελιτζάνα και τα κλασσικά παπουτσάκια

Βέβαια απουσιάζει η ναυαρχίδα του στόλου, το εμβληματικό ιμάμ,  γιατί εκτός από αυτόν που το τρώει, μπαϊλντίζει και αυτός που το φτιάχνει. Επειδή όμως καλοβλέπω το βαθμό του ναυάρχου, πιστεύω ότι θα το φτιάξω μία των ημερών και θα προσθέσω άλλη μια σαρδέλα στο μανίκι.
Προς το παρόν θα εμπλουτίσω τη συλλογή μου με …


Μελιτζανάκι γλυκό


ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
700 γρ. μελιτζανάκια (όσο πιο μικρά γίνεται)
600 γρ. ζάχαρη
2 κούπες νερό
ξινό (κιτρικό οξύ)
κανελλόξυλο, γαρύφαλλα
χυμός από μισό λεμόνι






Πλένουμε τα μελιτζανάκια και κόβουμε το κομμάτι με το κοτσάνι. 

Τα χαράζουμε ελαφρά κατά μήκος και τα βάζουμε σε λεκάνη με αρκετό ξινό (2-3 κουταλιές) για να σφίξουν. 

Τα σκεπάζουμε με πιάτο, βάζουμε από πάνω βάρος για να μένουν βυθισμένα στο νερό και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα. 

Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά.



ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙΑ

ΣΤΟ ΞΙΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



Τα βράζουμε σε άφθονο νερό μέχρι ν’ αρχίσουν να μαλακώνουν (ανάλογα με το πόσο σκληρά είναι θέλουν από 5΄-15΄). 

Τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε σε λεκάνη με κρύο νερό και τα αφήνουμε για 2-3 ώρες να ξεπικρίσουν, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές.

Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε με πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.

Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για 5΄  και ρίχνουμε το κανελλόξυλο, τα γαρύφαλλα και τα μελιτζανάκια. 

Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει το σιρόπι.



ΒΡΑΣΙΜΟ
ΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ



5΄ πριν βγάλουμε το γλυκό, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.

 Βάζουμε τα μελιτζανάκια σε αποστειρωμένα βάζα με όμορφες ετικέτες.



ΒΑΖΟ      ΠΙΑΤΑΚΙ ΚΟΝΤΙΝΟ 

etik2





Sonnet XLIII

How do I love thee? Let me count the ways.
I love thee to the depth and breadth and height
My soul can reach, when feeling out of sight
For the ends of Being and ideal Grace.
I love thee to the level of everyday's
Most quiet need, by sun and candlelight.
I love thee freely, as men might strive for Right;
I love thee purely, as they turn from Praise.
I love thee with the passion put to use
In my old griefs, and with my childhood's faith.
I love thee with a love I seemed to lose
With my lost saints,–I love thee with the breath,
Smiles, tears, of all my life!–and, if God choose,
I shall but love thee better after death.

from Sonnets from the Portuguese
Elizabeth Barrett Browning (1806-1861)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου