Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Παέγια …

… ΄Ένα θαγανάκι τεράθτιο και ιθπανικό,  αυτό είναι η παέγια. Πρώτα σκεύος και μετά φαγητό. ΄Έτσι ξεκίνησε και το γιουβέτσι, έτσι και το σαγανάκι. Το φαγητό που μαγειρευόταν σ’ αυτό πήρε τελικά το όνομα του δοχείου που το περιείχε.
Στην παέγια λοιπόν νοικοκυρές-μάγισσες, απ’ αυτές που υπάρχουν σε κάθε χώρα και πολιτισμό, συνταιριάζαν μαζώματα κι υπολείμματα υλικών και φαγητών.
΄Ένα μπούτι κοτόπουλου, καναδυό λουκάνικα, λαχανικά απ’ τον κήπο, μια χούφτα μύδια, σουπιές, καλαμάρια και γαρίδες που δε φτάνουν από μόνα τους για φαγητό, όλα μπερδεύονται γλυκά. Και με συνεκτικό ιστό το ρύζι γίνονται φαγητό αρκετό να τα
ΐσει τη μισή γειτονιά.
Θκεύοθ κατάλληλο δεν έχω για να τη φτιάξω. ΄Έχω όμως όλα τα υπόλοιπα κι ένα μεγάλο αντικολλητικό ταψί που τό ’χω ορμηνέψει και θα παίξει καλά το ρόλο της παέγια.
Εδώ ο Λαζόπουλος έπαιξε τη Λυσιστράτη …


Παέγια ανάμεικτη
Paella mista


ΜΙΑ ΛΟΞΗ ΜΑΤΙΑ


υλικά:
1 μπουτάκι κοτόπουλου
1-2 χωριάτικα λουκάνικα
200 γρ. μύδια
250-300 γρ. ανάμεικτα θαλασσινά*
6 μεγάλες γαρίδες
100 γρ. αρακάς ή φασολάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
λίγο άσπρο κρασί
1,5 κούπα ρύζι για παέγια (κοντόσπερμο ή καρολίνα)
4-5 στήμονες κρόκος (σαφράν)
1 φρέσκος ζωμός κότας
4 κούπες (περίπου) ζεστό νερό
μπούκοβο γλυκό, πάπρικα, θυμάρι








Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες και το κοτόπουλο σε κομμάτια. 

Τα ροδίζουμε σε 3 κουταλιές λάδι, τα αλατοπιπερώνουμε και νοστιμίζουμε με το μπούκοβο, την πάπρικα και το θυμάρι.

Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10΄.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο, το σκόρδο σε φετάκια και τις πιπεριές σε ροδέλες.



ΑΡΤΥΜΑ
ΜΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

 



Συνεχίζουμε το σωτάρισμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. 

Προσθέτουμε τον κατεψυγμένο αρακά κι όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το ρύζι. 

Ανακατεύουμε καλά ν’ αναμειχθεί το ρύζι με όλα τα υπόλοιπα υλικά και σβήνουμε με λίγο κρασί.



ΜΕ ΤΟ ΡΥΖΙ



Ρίχνουμε τον κρόκο σε λίγο από το ζεστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι ν’ αρχίσει ν’ αλλάζει χρώμα το νερό. 

Προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και διαλύουμε σ’ αυτό το ζωμό.



Ο ΚΡΟΚΟΣ
 
ΣΤΗΜΟΝΕΣΖΩΜΟΣ



Ρίχνουμε το ζωμό στην παέγια, σιγοβράζουμε για άλλα 15΄ και προσθέτουμε τα θαλασσινά, εκτός από τις γαρίδες.

Αν θέλουμε την παέγια πιο κίτρινη, μπορούμε τώρα να προσθέσουμε λίγο κουρκουμά, διαλυμένον σε ζεστό νερό. 

Μαγειρεύουμε για άλλα 10΄ περίπου.



ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
ΜΕ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ



Ελέγχουμε αν έβρασε το ρύζι κι αν η παέγια χρειάζεται άλλο αλατοπίπερο. 

Τελευταίες βάζουμε τις γαρίδες και το μαϊντανό και μαγειρεύουμε για 5΄ ακόμη, ίσα ν’ αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες και να ενσωματωθούν στο φαγητό.



ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ
ΠΛΟΥΣΙΑ



Σερβίρουμε την παέγια μέσα στο σκεύος της, ώστε να φτιάχνει ο καθένας το πιάτο του με τα κομμάτια που προτιμάει.



ΠΙΑΤΟ

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ
ΜΕΡΙΣ ΜΙΑ 




* Υπάρχουν στο εμπόριο συσκευασίες με ανάμεικτα κατεψυγμένα θαλασσινά (σουπιές και καλαμάρια σε κομμάτια, μύδια, χτένια, μικρές γαρίδες).







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου