Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Μανιτάρια με τσακιστές ελιές …

… Τσακίσματα στο χορό έχω πολλά να θυμάμαι από τα νιάτα μου, τότε που ήμουνα πουλί και μ’ αγαπούσανε πολλοί, πλην όμως ένας ο τυχερός που με κέρδισε κι ακόμα να συνέλθει.
Τσακισμένα νεύρα επίσης έχω. Και ποιος δεν έχει την σήμερον ημέρα.
Τσακιστό δεκαράκι δεν έχω. Και ποιος έχει την σήμερον ημέρα.
Τσακιστές ελιές επίσης δεν έχω και τις χρειάζομαι την σήμερον ημέρα, για να σου φτιάξω τη συνταγή του Δοσίθεου με τα μανιτάρια. Μόνο στη Βαρβάκειο είχα βρει, σ’ εκείνο το υπέροχο και πεντα
νόστιμον ήμαρ που ακόμα το θυμάμαι.
Γι’ αυτό λέω να βολευτούμε με τις κλασσικές πράσινες ελιές.
΄Έτσι κι αλλιώς θα το τσακίσουμε το φαγητό …



Μανιτάρια με πράσινες τσακιστές ελιές



ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
1 κιλό μανιτάρια
350 γρ. (1 βαζάκι) πράσινες ελιές*
1 μεγάλο κρεμμύδι
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
άνηθος ή ρίγανη
χυμός από μισό λεμόνι
λίγο άσπρο κρασί




Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.

 Τα αχνίζουμε με λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές λάδι και τα σωτάρουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα μανιτάρια χοντροκομμένα. 

Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους. 

Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με λίγο κρασί και νοστιμίζουμε με άνηθο ή/και ρίγανη.



ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΑΡΧΗ
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ



Ρίχνουμε τις ελιές κομμένες σε ροδέλες και νοστιμίζουμε με το λεμόνι.

Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαγειρευτούν τα μανιτάρια, προσθέτοντας αν χρειαστεί και λίγο νερό.

Το φαγητό είναι έτοιμο όταν τα μανιτάρια μείνουν χωρίς υγρά και πάρουν χρώμα.



ΜΕ ΕΛΙΕΣ

ΕΤΟΙΜΑ

ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΕΛΑ




* Η συνταγή χρησιμοποιεί πράσινες τσακιστές ελιές, χωρίς κουκούτσι.
Εμείς βάλαμε πράσινες ελιές γεμιστές με κόκκινη πιπεριά αλλά και οι γεμιστές με αμύγδαλο θα δέσουν εξαιρετικά με τα μανιτάρια δίνοντας και την πρόσθετη νοστιμιά ενός ξηρού καρπού.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου