Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Λιαστές ντομάτες (συντήρηση σε λάδι) ...

… Εργατικοί ή Συντηρητικοί; Και εργατικοί και συντηρητικοί. Γιατί για σκέψου μετά από τόσο κόπο και ήλιο που φάγαμε κατακούτελα να μη συντηρήσουμε σωστά τις λιαστές ντομάτες μας και να πάει στράφι η όλη προσπάθεια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ …



Λιαστές ντομάτες (συντήρηση σε λάδι)



ΒΑΖΟ ΠΛΑΪ
 



υλικά:
ελαιόλαδο (και/ή σπορέλαιο)
βασιλικός, ρίγανη, σκόρδο, δαφνόφυλλο, κόκκοι πιπεριού 
μπαλσάμικο ξύδι, πετιμέζι





Πριν την αποθήκευση με τον τρόπο που προτιμά ο καθένας
 μεσολαβεί και ένα ακόμη στάδιο, το οποίο έχει σκοπό να απομακρύνει τυχόν βακτήρια από τις ντομάτες. Σε κάποια μέρη της Ελλάδας τις έπλεναν με θαλασσινό νερό και τις άφηναν να στεγνώσουν ξανά εντελώς, στην Ιταλία τις βράζουν σε μείγμα νερού με ξύδι και μετά τις στεγνώνουν ξανά. 

Η πιο απλή λύση είναι να βάλουμε τις λιασμένες ντομάτες στο φούρνο, αναμμένον στους 70-80 βαθμούς κελσίου, για 10΄ περίπου.



Τώρα είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε πού και πώς θα φυλάξουμε τις λιαστές ντομάτες μας.

Μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε σε πάνινα σακουλάκια και σε μέρος σκοτεινό και χωρίς υγρασία. 

Εμείς προτιμάμε τη λύση της διατήρησης στο λάδι γιατί παραμένουν τρυφερές και το αρωματικό λάδι τους δίνει ασύγκριτη νοστιμιά στα μαγειρευτά. 

Αποστειρώνουμε στο φούρνο τα βαζάκια που θα χρησιμοποιήσουμε και ρίχνουμε στον πάτο τους λίγο ελαιόλαδο. 

Βάζουμε μια στρώση ντομάτες σφιχτά-σφιχτά και ξανά λίγο λάδι.



ΛΑΔΙ ΑΡΧΗ
ΣΤΟ ΛΑΔΙ ΑΡΧΗΛΑΔΙ ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΑΝΩΘΕΝ



Εμπλουτίζουμε με μυρωδικά της επιλογής μας - εδώ ξερή ρίγανη, φρέσκος βασιλικός και ολόκληροι κόκκοι μαυροπίπερο.

Συνεχίζουμε τις στρώσεις μέχρι να γεμίσει το βάζο, φροντίζοντας το λάδι να καλύπτει όλες τις ντομάτες μέχρι επάνω.

 Για περισσότερη γεύση και προστασία μπορούμε να προσθέσουμε στο βάζο και λίγο μπαλσάμικο ξύδι ή πετιμέζι.



ΡΙΓΑΝΗ
ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟΕΤΟΙΜΟ ΒΑΖΟ



Κλείνουμε τα βάζα και τα διατηρούμε σε δροσερό μέρος, μακριά από το άμεσο φως του ήλιου.



ΣΤΟ ΒΑΖΟ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου