Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ζεστή σαλάτα με αγγούρι και ξηρούς καρπούς …

… Οξύμωρο δεν είναι το αγγουράκι, που το λένε και δροσερό, να μαγειρεύεται, να σερβίρεται και να τρώγεται ζεστό;
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα ούτε είχα σκεφτεί ούτε είχα διαβάσει πως το αγγούρι μπορεί και να μαγειρευτεί.
΄Έχει άρρηκτα συνδεθεί με τις καλοκαιρινές σαλάτες, είναι τόσο ζωντανές οι μνήμες μου από τραγανά φρεσκοκομμένα αγγουράκια μ’ εκείνα τα αδιόρατα αγκαθάκια να μας τσιμπάνε κι όμως να τα τρώμε έτσι με τη φλούδα, πλυμένα με το λάστιχο που πότιζε τους μπαξέδες και να γεμίζει το στόμα μας δροσιά και μια ανεπαίσθητη πικράδα, που ξαφνιάστηκα βλέποντας μια ινδική συνταγή με σωταρισμένο αγγουράκι και ξηρούς καρπούς. Και φυσικά την έφτιαξα αμέσως …


Ζεστή σαλάτα με αγγούρι και ξηρούς καρπούς


ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ


υλικά:
1 λεπτό τρυφερό αγγουράκι
1 κουταλιά ανάλατα φυστίκια (ή κάσιους ή κουκουνάρι)
1 κουταλιά μαύρο σουσάμι* (ή και λευκό)
μισή πράσινη καυτερή πιπεριά
κύμινο
μαϊντανός ή κόλιαντρος**






Πλένουμε τα αγγουράκια και τα καθαρίζουμε αφήνοντας μερικές λωρίδες φλούδας.

 Τα κόβουμε σε κύβους. 

Ψιλοκόβουμε την καυτερή πιπεριά και το μαϊντανό/κόλιαντρο.

Σ’ ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι καβουρντίζουμε το σουσάμι για 1΄-2΄  προσέχοντας να μην καεί. 

Το βγάζουμε σε πιάτο και με τον ίδιο τρόπο καβουρντίζουμε τα φυστίκια.

Μόλις κρυώσουν λίγο, κόβουμε τα φυστίκια με μαχαίρι.



ΣΟΥΣΑΜΙ
ΚΑΣΙΟΥΣΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ



Ζεσταίνουμε 1-2 κουταλιές λάδι, κατά προτίμηση σπορέλαιο, ρίχνουμε μια καλή πρέζα κύμινο και την καυτερή πιπεριά και τα σωτάρουμε μαζί. 

Κλείνουμε το μάτι, ρίχνουμε και το αγγουράκι και το σωτάρουμε πολύ ελαφρά για 1΄-2΄.



ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
ΚΑΙ ΑΓΓΟΥΡΑΚΙ



Αναμειγνύουμε το αγγούρι με τα φυστίκια, το σουσάμι και το μαϊντανό.

Αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε αμέσως.



ΠΙΑΤΟ ΠΛΑΪ

 
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
ΣΑΛΑΤΑ



* Επειδή δεν είχα μαύρο σουσάμι χρησιμοποίησα άσπρο μαζί με λίγο λιναρόσπορο και παπαρουνόσπορο.
** Κι επειδή δύσκολα βρίσκουμε φρέσκο κόλιαντρο στην κάστα μου, περιορίστηκα στο μαϊντανό, καβουρντίζοντας όμως μαζί με το κύμινο και λίγον ξερό κόλιαντρο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου