Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Χοιρινά φιλετάκια α λα κρεμ …

… ΄Ήταν το πιάτο με τη μεγαλύτερη ζήτηση στα παραλιακά μεζεδάδικα πριν από 20 χρόνια. Παραγγελίες καρμπόν για πιάτα καρμπόν από Έλληνες που ανακάλυπταν με τη συνήθη χρονοκαθυστέρηση τις χαρές και τις χάρες της κρέμας γάλακτος.
Από τις 10 παραγγελίες οι 8 ήταν για φιλετάκια α λα κρεμ. Κι όταν λέμε φιλετάκια, εννοούμε φυσικά χοιρινά φιλετάκια.
Παρεμπιπτόντως, οι άλλες δύο παραγγελίες ήταν για κοτόπουλο και μπιφτεκάκια α λα κρεμ. Γιατί στη μακρινή εκείνη εποχή το κοτόπουλο δε θεωρούνταν κρέας, λογίζονταν κάτι πιο κοντινό σε ψάρι (!), από άποψη ουσίας και νοστιμιάς και δεν το πολυζητούσανε.
Αν ήσουν τυχερός το κρέας ήταν καλομαγειρεμένο και τρυφερό και το πιάτο απολαυστικό. Αν ήσουν άτυχος -που ήταν και το συνηθέστερο γιατί με τόσο κόσμο στο μαγαζί πού χρόνος για σιγομαγειρέματα, μασούσες και ξαναμασούσες σαν αφρικανική καμήλα. ΄Ήταν κι η σως-φερετζές που έλουζε κι έσωζε το κρέας, να μια βούτα με ψωμί από δω, να άλλη βούτα με πατάτες από κει και στο τέλος ήταν όλοι ευχαριστημένοι.
Πώς σου ήρθε τώρα να μου ζητήσεις χοιρινά φιλετάκια α λα κρεμ; Σε κρίση νοσταλγίας; ΄Ή μέσης ηλικίας; ΄Ό,τι κι αν είναι εγώ χατήρια δε χαλάω. Κι όχι μόνο θα σου τα φτιάξω, αλλά για πρώτη φορά στα 25 χρόνια της κοινής μας ζωής θα τηγανίσω και πατάτες …



Χοιρινά φιλετάκια α λα κρεμ



ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ


υλικά:
500-600 γρ. χοιρινό 
1 μεγάλο κρεμμύδι
250 γρ. μανιτάρια
4-5 λωρίδες μπέικον
λίγο άσπρο κρασί
200 ml κρέμα γάλακτος (με χαμηλά λιπαρά)






Κόβουμε το κρέας σε λεπτές λωρίδες, κατά προτίμηση με ψαλίδι κουζίνας, ακολουθώντας τις ίνες του.

 Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα 2-3 κουταλιές λάδι και ρίχνουμε το κρέας.

Το σωτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντάς το, μέχρι όλα τα κομμάτια ν’ αλλάξουν χρώμα και να βγάλει τα υγρά του. 

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε μαζί για άλλα 5΄. 

Ρίχνουμε το μπέικον και τα μανιτάρια κομμένα σε λεπτά φετάκια και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί για 10΄. 

Σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε. 

Το φαγητό έχει ήδη τα υγρά του κρέατος και των μανιταριών, γι’ αυτό ρίχνουμε μόνο λίγο ζεστό νερό ακόμη. 

Καπακώνουμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο ελάχιστο και σιγοβράζουμε μέχρι να λυώνει το κρέας, προσθέτοντας αν χρειαστεί ελάχιστο νερό κατά διαστήματα.



ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
ΖΟΥΜΕΡΑ



΄Όταν το φαγητό μείνει με λίγο υγρό και το κρέας είναι τόσο μαλακό που πέφτει απ’ το πηρούνι, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα.



ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑΔΕΜΕΝΗ



Σερβίρουμε με πιλάφι ή τηγανητές πατάτες.



ΜΟΝΑΧΑ
ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ



 Το κομμάτι με το οποίο κάνουμε όλες σχεδόν τις συνταγές με χοιρινό είναι η σπάλα – πότε με κόκκαλο και πότε χωρίς. Οποιοδήποτε κομμάτι, ακόμη και το πιο φτηνό, αν μαγειρευτεί σωστά και με υπομονή γίνεται λουκούμι.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου