Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Σαρδέλες φούρνου με ντομάτα και ρίγανη …

Δεκανέας έγινα πατέρα, έχου μια σαρδέλα στου μανίκ.
Η μία εκδοχή ήταν αυτή. Να καταταγώ στο στράτευμα και ν’ αρχίσω να μαζεύω σαρδέλες πιο γρήγορα κι απ’ το Φώτιο, που έγινε από λαϊκός πατριάρχης σε έξι μερούλες.
Η άλλη εκδοχή ήταν να πάρω μια ψαρόβαρκα το μωρό μου, να πάω να βρω το Μάουκα, μαζί του να καλάρω.
Είχα και την εναλλακτική του καπετάν-Αντρέα Ζέππου, αλλά ως γνωστόν αυτός βγάζει καλαμάρια κι εγώ ήθελα σαρδέλες.
΄Όχι εγώ, δηλαδή. Εσύ. Κοντεύει μήνας που μου είπες ότι πεθύμησες σαρδελίτσες φουρνιστές και ριγανάτες κι ακόμη δεν μπόρεσα να βρω της προκοπής.
Τελευταία προθεσμία, Σαββάτο σήμερα μπα σε καλό μου. Μα σε λαϊκή, μα σε ψαράδικο, μα σε σούπερ μάρκετ, κάπου θα βρω και θα σου φτιάξω …



Σαρδέλες φούρνου με ντομάτα και ρίγανη


ΕΤΟΙΜΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
1 κιλό σαρδέλες
3-4 μέτριες ντομάτες
χοντρό αλάτι
ρίγανη






Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, αφαιρώντας κεφάλια, λέπια και εντόσθια. 

Μπορούμε και να τις φιλετάρουμε ταυτόχρονα, για να τις φάμε με περισσότερη άνεση. Τις πλένουμε καλά και αν τις φιλετάραμε τις “κλείνουμε” ξανά. 

Λαδώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε τον πυθμένα με λίγο χοντρό αλάτι.

 Αραδιάζουμε τις σαρδέλες βάζοντας τη μία με το κεφάλι προς τα πάνω και την επόμενη με την ουρά. 

Τις αλατίζουμε προσεκτικά με χοντρό αλάτι και τις ραντίζουμε με λίγο λάδι. 

Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και καλύπτουμε μ’ αυτές τις σαρδέλες. 

Αλατίζουμε ελαφρά και πάλι με χοντρό αλάτι, αρωματίζουμε με ρίγανη και ραντίζουμε με λάδι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄-20΄. 

Αν θέλουμε τις σαρδέλες μας στεγνές, δυναμώνουμε το φούρνο στο τέλος, για να εξατμιστούν τα υγρά που βγάζουν οι ντομάτες. 

Αν το κάνουμε όμως, θα χάσουμε ένα νοστιμότατο και αρωματικό ζουμάκι.

Σερβίρουμε.



ΑΝΩΘΕΝ

ΨΗΜΜΕΝΕΣ
ΠΙΑΤΟ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου