Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Γαλατόπιτα ...

… Το γάλα τους το πίνουν, καθόλου δεν αφήνουν. Τον περισσότερο καιρό. Πατέρας και κόρη εξακολουθούν μεγαλώνοντας να περιλαμβάνουν το γάλα στο πρωινό και ενίοτε στο βραδινό τους.
Ειδικά η δεύτερη, που πλησιάζει και την επικίνδυνη ηλικία έναρξης της καφεποσίας, παραμένει σταθερή στις δύο βασικές αρχές που είχε θέσει από μικρή: ουάουα δεδανί και ουάουα μπιαγκέ.  Τουτέστιν γάλα με
ρεβανί και γάλα με κουραμπιέ. Είναι όμως και κάτι βράδια που ξεμυαλίζονται με πίτσες, σουβλάκια και πίτες με γύρο και το γάλα μένει στο ψυγείο έρμο και παραπονεμένο. Κι επειδή το αγοράζουμε σε ποσότητες, μας μένουν και ποσότητες.
Η εύκολη και συνηθέστερη αξιοποίησή του είναι το ρυζόγαλο, που και γρήγορα γίνεται και προσφέρεται για κολατσιό στο γραφείο, μέσα σε κεσεδάκι γιαουρτιού.
Από κει και πέρα ανάλογα με τα γούστα και τα υλικά στο ψυγείο, η βεντάλια ανοίγει: και
γιαούρτι το κάνουμε και σε μπεσαμέλ και ζυμαρικά γκρατέν το ξοδεύουμε, κι ένα πολίτικο χαλβαδάκι μπορεί να ψήσουμε, και μια ρικότα μπορεί να κάνουμε σε κρίση ιταλονοσταλγίας, και το ζουμερό κέικ με την πολέντα που χρειάζεται μισό λίτρο, και το γαλακτομπούρεκο που λιγουρευόμαστε συχνά-πυκνά.
Μόνο που εδώ και μέρες μου έχει κολλήσει στο μυαλό μια γαλατόπιτα.
Παραδοσιακή, με χωριάτικο φύλλο και την τραγανή κρούστα που κάνει το αυγό με τη ζάχαρη από πάνω.
Τι να μας πουν οι κρεμ μπρουλέ …



Γαλατόπιτα


ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ


υλικά:
1 λίτρο άπαχο γάλα
1 κούπα ζάχαρη
4 κουτ. σούπας ψιλό σιμιγδάλι
2 κουτ. σούπας αλεύρι
1 κουτ. γλ. κορν φλάουρ, διαλυμένο σε λίγο γάλα
2 βανίλιες
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη
2 αυγά

4 χωριάτικα φύλλα για πίτα

Και επιπλέον:
2 αυγά
4 κουτ. σούπας ζάχαρη

Για το πασπάλισμα:
4 κουτ. σούπας ζάχαρη
3 κουτ. σούπας κανέλλα







Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το αλεύρι και τις βανίλιες. 

Βάζουμε το γάλα να βράσει σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα μαζί με το κορν φλάουρ.

Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη και βράζουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να δέσει η κρέμα.

Την αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο/μαργαρίνη και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. 

Προσθέτουμε τα 2 αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.



ΚΡΕΜΑ ΔΕΣΙΜΟ
ΜΕ ΑΥΓΑ



Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί (εδώ ανοξείδωτο, Νο 35) και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. 

Το βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης-κανέλλας.

Με τον ίδιο τρόπο, στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα.

Αδειάζουμε την κρέμα στα φύλλα.



ΦΥΛΛΑ ΑΡΧΗ
ΑΔΕΙΑΣΜΑ



Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και αν θέλουμε ραντίζουμε την κρέμα με λίγο λυωμένο βούτυρο.

 Χτυπάμε τα άλλα 2 αυγά με τη ζάχαρη και περιχύνουμε την κρέμα.



ΓΥΡΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄-45΄.

Η γαλατόπιτα τρώγεται χλιαρή, σκέτη ή πασπαλισμένη με άχνη και κανέλλα.



ΨΗΜΜΕΝΗ ΑΝΩΘΕΝ

 
ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ
 
ΚΟΜΜΑΤΙΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου