Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Μανιτάρια γεμιστά a la Jamie Oliver …

Τί έστιν ό μίαν έχον φωνήν, τετράπουν και δίπουν και τρίπουν γίγνεται;
Κυρία-κυρία Σφίγγα, να πω εγώ;
Ο άντρας μου. Και θα σας το αποδείξω αμέσως.
Ο άντρας μου μέχρι χτες κυκλοφορούσε με το τετράτροχο αμαξάκι μας, ξοδεύοντας ο δόλιος το μισό του δεκαπενθήμερο στη βενζίνη. Γιατί –άσχετο αυτό, αλλά καλό είναι να το ξέρετε- στην περιοχή μας ζει κι άλλο ένα τέρας με μακρύ λαιμό, που κάθε τρεις μέρες κολλάει σα βεντούζα στην τσέπη μας και ρουφάει ό,τι έχει μέσα για να μας στάξει λίγες σταγόνες βενζίνη.
Κι αφού ο καλός μου ούτε Ηρακλέας είναι ούτε Θησέας για να φονέψει το τέρας, αποφάσισε να το ξεγελάσει και να κυκλοφορεί πια με το δίτροχο σκουτεράκι του.
Χτες το πρωί που κίναγε να πάει στη δουλειά ο πτωχός πλην τίμιος βιοπαλαιστής, έκανε να βάλει μπρος το παπί αλλά εκείνο έκανε την πάπια. Είδε κι απόειδε κι αυτός και κατέφυγε στη μανιβέλα. Με την πρώτη προσπάθεια έβγαλε ένα σπαραξικάρδιο “αχ” και κοκκάλωσε.
Ακτινογραφίες, υπέρηχοι, εξετάσεις κι ο ορθοπαιδικός είπε ότι ο μυς του δεξιού ποδιού έπαθε κάτι ανάμεσα σε θλάση και ρήξη – δηλαδή έπαθε θλάξη. Και δέκα μέρες θα πρέπει να μην το πατάει το πόδι του και να περπατάει με πατερίτσα.
΄Όπερ έδει δείξαι λοιπόν και δεν χωρεί αμφιβολίας περί τούτου, κυρία Σφίγγα μου, ότι πρόκειται για τον άντρα μου, που από φωτογράφος κατέληξε τρίποδο. Τι κερδίζω; ...


Μανιτάρια γεμιστά a la Jamie Oliver


 ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ


υλικά:
μανιτάρια κατάλληλα για γέμισμα (πορτομπέλο, μεγάλα λευκά)
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 κλωναράκια μαϊντανός
ξύσμα λεμονιού
γραβιέρα/κασέρι/τσένταρ ή άλλο σκληρό ή ημίσκληρο τυρί
μισή καυτερή πιπεριά




Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και αφαιρούμε το ποδαράκι τους. 

Πολτοποιούμε το σκόρδο στην πρέσα, ψιλοκόβουμε την πιπεριά και το μαϊντανό και τα ανακατεύουμε όλα, αρωματίζοντας με το ξύσμα. 

Ρίχνουμε 1 κουταλιά λάδι, αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε καλά τα μανιτάρια με το μείγμα.



ΜΥΡΩΔΙΚΑ
   ΜΑΣΑΖ



Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε στο καθένα ένα χοντρό κομμάτι τυρί.




ΣΤΟ ΠΗΛΙΝΟ

ΣΤΟ ΠΗΛΙΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΑΝΩΘΕΝ



Ρίχνουμε στο ταψάκι λίγο άσπρο κρασί ή λίγο νερό πριν φουρνίσουμε τα μανιτάρια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου ή μέχρι να γίνουν τα μανιτάρια.



ΨΗΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Υ.Γ. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, αφού η μανιβέλα θέλει χέρι – αν ερμηνεύω σωστά το πρώτο συνθετικό της – γιατί χρησιμοποιούν το πόδι;







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου