Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Παπαρδέλες με σπαράγγια και μπέικον ...



… Τα σπαράγγια
πάντα μου κινούσαν  το ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά βλακωδώς δεν τα πολυμαγείρευα. Κάτι η αλμυρή τιμή των φρέσκων, κάτι η αίσθηση πολυτέλειας και ελιτισμού που τα συνόδευε, δύσκολα άπλωνα το χέρι μου όσα λαχταριστά μπουκετάκια κι αν συνάντησα σε μανάβικα και λαϊκές.
Μέγα λάθος, ολέθριο, που οφείλει να διορθωθεί πάραυτα. ΄Όλο και βλέπω μερακλήδες να ψάχνουν σε θάμνους και βατιά για άγρια σπαράγγια, αλλά δεν αντέχω να τους μιμηθώ. Αγνά, τρυφερά, υγιεινά, αλλά λίγο δυσεύρετα τα άτιμα. 
΄Έτσι είχαν τα πράγματα μέχρι που ένα πάρε κυρία, είναι τα τελευταία σπαράγγια της άνοιξης, δεν έχει άλλα πια στο παζάρι της Ξάνθης με ταρακούνησε. Το ή τώρα ή ποτέ  είναι ένα δίλημμα που ποτέ δε με προβλημάτισε. Ασφαλώς τώρα. 
Με το λάφυρο πίσω στη σπηλιά μου λοιπόν, αναζητώ πληροφορίες και συνταγές. Και η πρώτη, που με κάνει να μου τρέχουν τα σάλια πριν ακόμη την ξεκινήσω, είναι λίγο αντισυμβατική. Με ζυμαρικό …



Παπαρδέλες με σπαράγγια και μπέικον



ΠΙΑΤΟ



υλικά:
1 ματσάκι σπαράγγια
7 λωρίδες καπνιστό μπέικον
250 γρ. παπαρδέλες ή ταλιατέλες
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κουταλιές λάδι
τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα






Αν τα σπαράγγια είναι τρυφερά, σπάμε με το χέρι τις κορυφές και κρατάμε τους μίσχους.

 Αν είναι πιο σκληρά, αφαιρούμε το σκληρό, ξυλώδες, κάτω κομμάτι και καθαρίζουμε το υπόλοιπο με τον αποφλοιωτή, κρατώντας ξέχωρα τις τρυφερές κορυφές τους.



ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ
ΠΑΠΑΡΔΕΛΕΣ



Μπορούμε να ζεματίσουμε τα σπαράγγια σε βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν ή να τα μαγειρέψουμε απευθείας στο τηγάνι.

Βάζουμε τις παπαρδέλες να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.

 Τα 2 τελευταία λεπτά πριν τις βγάλουμε, προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τις τρυφερές κορυφές των σπαραγγιών.



ΒΡΑΣΙΜΟ
ΚΟΡΦΕΣ



Παράλληλα ζεσταίνουμε το λάδι μαζί με το βούτυρο και σωτάρουμε τα σπαράγγια μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας και λίγο ζεστό νερό (αν τα έχουμε ζεματίσει προηγουμένως, απλά τα σωτάρουμε).

Μόλις μαλακώσουν τα πατάμε με πηρούνι ή, αν θέλουμε πιο λεία τη σάλτσα, τα πολτοποιούμε στο multi.

Στο ίδιο τηγάνι ροδίζουμε το μπέικον και προσθέτουμε τα σπαράγγια, μαζί με λίγο από το νερό στο οποίο βράζουν οι παπαρδέλες.



ΣΑΛΤΣΑ

ΑΡΡΑΒΩΝΑΣ



Ρίχνουμε όσο τυρί θέλουμε, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ξανά τη σάλτσα, αραιώνοντάς την αν χρειάζεται με λίγο ακόμη από το νερό των μακαρονιών.

Σουρώνουμε τις παπαρδέλες μαζί και τις κορφές των σπαραγγιών και τις προσθέτουμε στη σάλτσα.

Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί.



 
ΓΑΜΟΣ
ΜΕΡΙΣ
ΜΕ ΤΥΡΙ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου