Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Πάστα φλώρα νηστίσιμη …

Au τσεκούρ, κραυγάζω απελπισμένα ως άλλη μαντάμ Σουσού.
Καλοί μου άνθρωποι βοηθάτε το θυρωρόόό σας, αναφωνώ ως άλλος Παπατρέχας.
Au τσεκούρ κι αγιούτε και βάλτε ένα χεράκι, γιατί τι να προκάνω και τι να πρωτοκάνω η γυναίκα;
Αυγά να βάψω,
τσουρέκια να ζυμώσω, να πλάσω κουλουράκια με τα δυο χεράκια, λαμπροκουλούρα να ετοιμάσω, φαΐ να φτιάξω, το σπίτι να καθαρίσω;
Μόνη κι αβοήθητη, a lady in distress. Isn't there a white knight upon a fiery steed ? Ας μην είναι και ιππότης, εκεί θα τα χαλάσουμε; Ας είναι και παρακατιανός.
Εδώ κοτζάμ Αη-Βασίλης, που δεν είναι και ο μέσος άνθρωπος, έχει ένα στρατό από βοηθούς. Κι ο παπουτσής του παραμυθιού είχε τα ξωτικά να τον ξελασπώνουν, εγώ τίποτα;
Κι όμως έχω κι εγώ το μικρό μου ξωτικό. ΄Ένα μελισσάκι που ζουζουνίζει ολημερίς, τσιμπάει και καμιά φορά, αλλά όταν χρειαστεί βάζει τα δυνατά του. Και χέρια δυνατά έχει και πόδια στιβαρά – ας είν’ καλά τα κολυμβητήρια και τ’ αθλήματα τόσων χρόνων. Κι ας είν’ καλά κι εκείνη.
Με μια γλυκιά, νηστίσιμη πάστα φλώρα θα την ευχαριστήσω …


Πάστα φλώρα νηστίσιμη



 
ΑΝΩΘΕΝ



υλικά:
1 κούπα αραβοσιτέλαιο
1/3 κούπας χυμός πορτοκαλιού
1/3 κούπας ζάχαρη
3 κούπες αλεύρι 
2 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
ξύσμα πορτοκαλιού

προαιρετικά:
2 κουταλιές κονιάκ

μαρμελάδα







Χτυπάμε μαζί το λάδι, το χυμό, (το κονιάκ) και τη ζάχαρη. 

Αρωματίζουμε με το ξύσμα, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι. 

Χτυπάμε ίσα που να αναμειχθούν τα υλικά, για να παραμείνει η ζύμη τριφτή.

Απλώνουμε τα 2/3 της ζύμης σε ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. καλύπτοντας και τα τοιχώματα και απλώνουμε μαρμελάδα σε όλη την επιφάνεια.

Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε 2 διαφορετικές μαρμελάδες για περισσότερο χρώμα και γεύση. 

Πλάθουμε κορδόνια με την υπόλοιπη ζύμη (επειδή είναι εύθρυπτη, ίσως μας δυσκολέψει λίγο) και φτιάχνουμε ένα πλέγμα πάνω από τη μαρμελάδα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου. 

Πριν τη σερβίρουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.



ΨΗΜΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ
ΚΟΜΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου