Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Πιλάφι με ρεβύθια …

… Νά ’ταν η ζήλεια ψώρα, θα κόλλαγε όλη η χώρα. Χρόνια προσπαθώ να κάνω την κόρη μου να φάει ρεβύθια και το μόνο που κατάφερα είναι να τρώει χούμους την Καθαροδευτέρα που την κόβει η πείνα και κάνα πιταρούδι το καλοκαίρι. Μέχρι …
Μέχρι το ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη όπου το πιλάφι με ρεβύθια, το Nohutlu Pilav με τ’ όνομα, κυλάει στους δρόμους.
Και δεν το λέω μεταφορικά. Αντιθέτως, κυριολεκτώ.
΄Όντας το δημοφιλέστερο μαζί με το balik ekmek φαγητό του δρόμου, κυκλοφορεί σε καροτσάκια με ρόδες κλεισμένα με τζαμένια βιτρίνα και σταματάει όπου υπάρχει πεινασμένος πελάτης.


ΠΙΛΑΦΑΣ ΠΕΡΝΑ

ΠΕΡΑΣΤΕ

ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΟΥΝ


Κι είναι αλήθεια ότι ένα βουνό χιονάτο ρύζι κι ένα βουνό ρεβύθια τραβάνε τους πελάτες απ’ τη μύτη κι απ’ τα μάτια. Πώς λέμε από τα μάτια πιάνεται στα χείλη κατεβαίνει; ΄Έτσι ακριβώς. Τα πλαστικά μπωλάκια γεμίζουν κι αδειάζουν με ταχύτητα φωτός, οι κοιλιές γεμίζουν κι ο ουρανίσκος ξεπλένεται και δροσίζεται με μπόλικο δροσερό αϊράν, που βοηθάει και τη χώνεψη.
Εκεί το είδε λοιπόν η χαϊδεμένη μου, το ζήλεψε, το δοκίμασε και ξετρελλάθηκε. Και τρέλλανε κι εμένα όταν, άμα τη επιστροφή, παρήγγειλε να της φτιάξω μπόλικο …



Πιλάφι με ρεβύθια
Nohutlu Pilav



ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ



υλικά:
1,5 κούπα ρεβύθια (βρασμένα ή από κονσέρβα)
1 κούπα μακρύκοκκο ρύζι (μπασμάτι, jasmine, νυχάκι)
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά μαργαρίνη ή βούτυρο
2-2,5 κούπες νερό ή ζωμός
1 κουτ. γλυκού αλάτι
πιπέρι και προαιρετικά πάπρικα





Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι και το βούτυρο/μαργαρίνη και ροδίζουμε το κρεμμύδι για 3΄-4΄. 

Ρίχνουμε και το ρύζι και σωτάρουμε για 5΄ να γυαλίσει. 

Προσθέτουμε τα ρεβύθια, αλατοπιπερώνουμε και τα φέρνουμε 2-3 γύρες όλα μαζί, να λαδωθούν και να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.



ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
 
ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Προσθέτουμε το ζωμό/νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά, καλύπτουμε το φαγητό με μια πετσέτα κουζίνας, το αφήνουμε να σταθεί για 5΄ και σερβίρουμε.



ΜΕ ΖΩΜΟ
ΑΧΝΙΣΤΟ 

ΜΕΡΙΣ

ΠΙΑΤΟ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου