Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ταραμοκεφτέδες - Χούμους …

fly a kite
… Να go μωρέ παιδάκι μου, εγώ δεν έχω αντίρρηση και να go και να fly, αλλά πού να go με τέτοιον παλιόκαιρο που θα μας πάρει και θα μας σηκώσει κι εμάς και τον kite και μετά Toto, I've a feeling we're not in Kansas anymore.
Αφού δε μας θέλει τα τελευταία χρόνια. Λες και το κάνει επίτηδες κάθε Καθαρή Δευτέρα, ανοιξιάτικε μου αγέρα, ο ουρανός ανοίγει και ρίχνει καρεκλοπόδαρα. Εφ' ω και ξανά μανά εγώ πάλι στο σπίτι να στρώνω την κουβέρτα του πικνίκ στο καθιστικό για μια μπουκιά κι ένα ποτήρι και δόξα τω Θεώ.
Μπορεί να μην έχουμε τα περσινά
καβουρομεγαλεία ούτε τους προπέρσινους κρασάτους μοσχιούς, έχουμε όμως σπιτικό τουρσί και σπιτική λαγάνα, γίγαντες από κονσέρβα και μπόλικη λευκή ταραμοσαλάτα.


ΠΙΚ ΝΙΚ


Λέω να βάλουμε στην άκρη για μια φορά το έθιμο που επιβάλλει ξηροφαγία και πλήρη αποχή από το μαγείρεμα και να εμπλουτίσουμε κομματάκι το παραδοσιακό οικογενειακό μας “κούλουμα πάρτυ”. Με μπόλικα
τηγανητά καλαμαράκια, μύδια μαγειρευτά αλλά και με μουστάρδαπατατοσαλάτα, χαλβά, ελιές, και σε περίοπτη θέση τους ταραμοκεφτέδες που ντεμπουτάρουν φέτος, και το βελούδινο χούμους …



Ταραμοκεφτέδες με έτοιμη ταραμοσαλάτα



ΠΛΑΪ



υλικά:
150 γρ. έτοιμη ταραμοσαλάτα (εδώ λευκή)
1/2 μικρό ξερό κρεμμύδι
τριμμένη φρυγανιά
άνηθος ή δυόσμος
λάδι




Πολτοποιούμε το κρεμμύδι στο multi και το ανακατεύουμε με την ταραμοσαλάτα. 

Ρίχνουμε 1-2 κουταλιές λάδι, το μυρωδικό που προτιμάμε και φρυγανιά όση χρειάζεται για να σφίξει το μείγμα και να πλάθεται.



ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ
       ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΦΡΥΓΑΝΙΑ



Ζυμώνουμε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά, πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν. 

Μπορούμε να φτιάξουμε τους ταραμοκεφτέδες και από την προηγούμενη μέρα και να τους διατηρήσουμε στο ψυγείο. 

Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε λίγο λάδι και μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντάς τους προσεκτικά.



ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
         ΓΥΡΙΣΜΑ



Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με τη γαρνιτούρα της επιλογής μας.



ΑΝΩΘΕΝ





Χούμους



ΧΟΥΜΟΥΣ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
250 γρ. ρεβύθια (βρασμένα ή από κονσέρβα)
1 σκελίδα σκόρδο ή 1/4 από ένα μικρό κρεμμύδι
2 κουταλιές ταχίνι ή 3 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά λεμόνι
κύμινο, πάπρικα
ελάχιστο νερό





Χτυπάμε στο multi το ταχίνι ή το λάδι με το λεμόνι. 

Αποφλοιώνουμε τα ρεβύθια και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο multi, δουλεύοντας το διακεκομμένα. 

Αν δυσκολεύεται στο άλεσμα των ρεβυθιών ρίχνουμε ελάχιστο νερό και συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και καλοδουλεμένο πολτό. 



ΑΡΧΗ
       ΣΤΑ ΜΙΣΑ



Ρίχνουμε αλάτι, λίγο κύμινο και πάπρικα και δίνουμε ακόμη 2-3 γύρες στο μείγμα, για να πάνε παντού. 

Αδειάζουμε το χούμους, το δοκιμάζουμε και διορθώνουμε ανάλογα τη γεύση του.



ΛΕΙΟ
       ΠΟΥΡΕΣ



Το βάζουμε σε πιατάκι, κάνουμε μικρές λακκούβες στην επιφάνειά του και το γαρνίρουμε με λάδι, πάπρικα και κρεμμυδάκια τουρσί.



ΧΟΥΜΟΥΣ ΠΛΑΪ





Το χούμους γίνεται παραδοσιακά με σκόρδο και ταχίνι, συστατικά που του δίνουν την τόσο ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά του. Αν όμως έχετε για παιδί την κόρη μου που δεν ξεγελιέται με τίποτε και θα μπορούσε να κάνει καριέρα στην αστυνομία ως σκύλος-ανιχνευτής, αντικαθιστάτε το σκόρδο με λίγο ξερό κρεμμύδι και το ταχίνι με λάδι.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου