Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Ανάμεικτη σαλάτα με αυγά ορτυκιού …

Στην Ορτυγία. Μόνο εκεί δεν έφτασα ψάχνοντας για αυγά ορτυκιού. Εσύ τώρα μη φανταστείς ότι άρχισα να σκαρφαλώνω στα κατσάβραχα και να ψάχνω για φωλιές μ’ αυγά πριν βγούν τα ορτυκόπουλα. Στις αγορές του κόσμου ψάχνω, σε μπακάλικα και σούπερ μάρκετ, σε έθνικ παντοπωλεία και λαϊκές, σε φανταχτερές αλυσίδες και μικρομάγαζα που δε χωράς από την πόρτα τους. 
Γιατί τέτοια πρεμούρα με τα αυγά ορτυκιού, θα ρωτήσεις και με το δίκιο σου. Αν σου πω ότι μ’ αρέσει το πιτσιλωτό τσόφλι τους, θα με πιστέψεις; Ότι μ’ αρέσουν τα λίγο παράξενα, τα λίγο ασυνήθιστα, τα λίγο δυσεύρετα, θα το πιστέψεις γιατί έχεις πικρή προσωπική πείρα και δεν θα επεκταθώ γιατί δε με συμφέρει. 
Αλλά πού τα είδα, πού τα ξέρω και τα μολογάω; Στην Αδριανούπολη τα πρωτοείδα, ολοστρόγγυλα και πιτσιλωτά, να πουλιούνται παντού και σε τιμή που θα μπορούσες να πεις εξευτελιστική.



ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΚΙΑ


   ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΑΥΓΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ     ΠΙΤΣΙΛΩΤΑ



Αγόρασα 2 ντουζίνες αλλά δεν ήξερα, η αθώα Ελληνοπούλα, καμιά ιδιαίτερη συνταγή που να τα αναδεικνύει. Κι έτσι φάγαμε τα μισά βραστά (χρειάζονται 2΄-3΄ βράσιμο το πολύ) και τα υπόλοιπα τηγανητά. Λαχταριστές θρεπτικότατες μινιατούρες που εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού και μας άφησαν μ’ ένα γλυκό παράπονο. Γιατί δεν είμαστε κι ο χιουνκιάρης ο Σουλεϊμάνης που έτρωγε 24 από δαύτα για πρωινό.
Ό
ταν τελικά ανακάλυψα δυο-τρεις ωραίες συνταγούλες με αυγά ορτυκιού, δεν κατάφερα να βρω πουθενά αυγά. Αντά ’πρεπε δεν έβρεχε και το Μάη χιόνιζε. Μέχρι τώρα τουλάχιστον, γιατί περαστική απ’ την Καστοριά είδα σ’ ένα μαγαζάκι μια ντουζίνα από ένα εκτροφείο στα Γρεβενά.



ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ


Κοντά στα 3 € η τιμή τους και δεν τα πήρα τιμής ένεκεν, αλλά για να φτιάξω εκείνες τις συνταγές που μου κόλλησαν …


Ανάμεικτη σαλάτα με αυγά ορτυκιού


  ΚΟΝΤΙΝΟ ΑΝΩΘΕΝ



υλικά:
300 γρ. ανάμεικτη σαλάτα (μαρούλι, κόκκινο λάχανο, λόλα, καρότο)
4-5 αυγά ορτυκιού

Για το ντρέσσινγκ:
4 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
1 κουταλιά μέλι
αλάτι, πιπέρι






Βάζουμε τα αυγά σε κατσαρολάκι με κρύο νερό και τα βράζουμε για 3΄. 

Φτιάχνουμε το ντρέσσινγκ χτυπώντας με πηρούνι το μέλι με το λεμόνι. 

Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο-λίγο το λάδι, δουλεύοντας πάντα με το πηρούνι.

 Βάζουμε τη σαλάτα σε πιατέλα και την περιχύνουμε με το ντρέσσινγκ. 

Ξεφλουδίζουμε προσεκτικά τα αυγά, κόβουμε τα μισά στη μέση και αφήνουμε τα άλλα ολόκληρα. 

Τα βάζουμε στη σαλάτα, μαζί με 3-4 πολύ λεπτοκομμένες φέτες λεμονιού.



ΑΡΤΥΜΑ
 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

  ΑΝΩΘΕΝ




Τα αυγά των ορτυκιών χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ιαπωνία λόγω των πολύ θρεπτικών συστατικών τους. Ενώ πέντε αυγά ορτυκιών αντιστοιχούν σε βάρος όσο ένα μέτριο αυγό κοτόπουλου, τα θρεπτικά τους συστατικά ξεπερνούν κατά πολύ όλα τα υπόλοιπα αυγά. Μάλιστα στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου τα εκτιμούν τόσο, που τα χορηγούν υποχρεωτικά στα παιδιά του νηπιαγωγείου και στους ηλικιωμένους στα νοσοκομεία.
Ένα αυγό ορτυκιού σε σύγκριση με ένα αυγό κοτόπουλου περιέχει
4 φορές περισσότερο σίδηρο
2,5 φορές περισσότερη βιταμίνη Α
2,8 φορές περισσότερη Β12, 2 φορές περισσότερο χαλκό
 2,2 φορές περισσότερο κοβάλτιο
 4,5 φορές περισσότερο φώσφορο
 4,5 φορές περισσότερο κάλιο

καθώς και μειωμένη χοληστερόλη.






2 σχόλια:

  1. www.ortygia.eu εκει θα βρειτε οτι θελετε γυρω απο τα αυγα του ορτυκιου και το κρεας..ειναι η πιο συγχρονη και αξιοπιστη πτηνοτροφικη μοναδα ακρως βιολογικη που υπαρχει ανα τον κοσμο και αυτο το λεω επειτα απο αναζητηση σε παγκοσμιο επιπεδο..ΥΠΕΥΘΗΝΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΛ 6944244170

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελεια τροφη.δοκιμαστε αλλα μην περιμενετε να χορτασετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή