Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ρολό κιμά με μανιτάρια …

… Τσκ, τσκ, τσκ. Άιντε πάλι με την Τσικνοπέμπτη. Ψωμί, τυρί δεν είχαμε, ραπανάκια για την όρεξη. Το απαιτεί το έθιμο, σου λέει ο άλλος. Τρε ζολί κι ωραία κι οσονούπω το έθιμο θα ξαναβρεί το αρχικό και πραγματικό του νόημα – κρέας θα τρώμε Τσικνοπέμπτη και Κρεατινή, Πάσχα και Χριστούγεννα. Και το Δεκαπενταύγουστο στο πανηγύρι του χωριού.
Κρεατικό λοιπόν λόγω της ημέρας Αντωνάκη μου, αλλά χωρίς καπνούς και τσίκνες. Κιμά θα φτιάξω, αλλά όχι σουτζουκάκια Αντωνάκη μου. Ρολό κιμά …


Ρολό κιμά με μανιτάρια


ΕΤΟΙΜΟ 



υλικά:
650 γρ. κιμάς (μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος)
350 γρ. μανιτάρια
1 αυγό
50 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα 
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (ή τριμμένη φρυγανιά)
2 κουταλιές λάδι
γάλα





Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. 

Ζεσταίνουμε το λάδι και τα σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 5΄.

 Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Μουλιάζουμε το ψωμί σε λίγο γάλα και το προσθέτουμε στυμμένο στον κιμά μαζί με το αυγό και τη γραβιέρα. 

Αφήνοντας στην άκρη 2 κουταλιές, ρίχνουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια στον κιμά.



ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΟΨΙΜΟ
         ΚΙΜΑΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ



Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε το μείγμα προσθέτοντας σταδιακά και λίγο γάλα, μέχρι να αφρατέψει και να γίνει ζουμερό. 

Το αδειάζουμε σε μακρόστενη φόρμα για κέικ με αντικολλητικό χαρτί.



ΚΙΜΑΣ ΚΟΝΤΙΝΟ
       ΚΙΜΑΣ ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ 



Σκορπίζουμε στην επιφάνεια του κιμά τα μανιτάρια που κρατήσαμε. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 50΄.

Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10΄ και ξεφορμάρουμε.

Σερβίρουμε.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ
       ΨΗΜΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ


ΜΕ ΝΙΟΚΙ 


ΠΙΑΤΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ 


ΠΙΑΤΟ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου