Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Πορτοκαλόπιτα …

… Ο Χιώτης ανέβασε το μπουζούκι απ' τους τεκέδες και τις ταβέρνες στα κοσμικά κέντρα της “καλής κοινωνίας”. Το πασπάλισε με ευρωπαϊκή χρυσόσκονη, το έθεσε στην υπηρεσία ρυθμών και χορών με τρόπο που κανείς μέχρι τότε δεν είχε σκεφτεί να το κάνει, κι έγινε ο αδιαμφισβήτητος άρχοντας των κέντρων. Χιώτη μάμπο, που έλεγε κι η Λίντα πριν πνιγούν κι οι δυο στα ενθουσιώδη χειροκροτήματα φτωχαδακίων τε και λεφτάδων. 
Έτσι μου φαίνεται ότι αναβαθμίστηκε τα τελευταία χρόνια κι ένα γλυκό ξεχασμένο και αδίκως παρεξηγημένο.
Η
πατσαβουρόπιτα που μέχρι πριν λίγα χρόνια την έβρισκε κανείς μόνο σε κάποιο παραδοσιακό καφενεδάκι του Ζαγοριού, γνωρίζει μέρες δόξας κι είναι πρώτο τραπέζι πίστα σε όλα τα ζαχαροπλαστεία. Ενισχύθηκε με περισσότερο πορτοκάλι, εμπλουτίστηκε με γάλα, απορρόφησε το φύλλο κρούστας στο εσωτερικό της και ιδού το νέο χαϊδεμένο παιδί κάθε βιτρίνας: η πορτοκαλόπιτα, με τιμή ανά κομμάτι που δυστυχώς ουδόλως συμβαδίζει με τη γλύκα της …



Πορτοκαλόπιτα



ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ
 



υλικά:
250 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. καστανή ζάχαρη
200 γρ. γάλα
175 γρ. γιαούρτι
1 κουταλιά μπέικιν
χυμός από 2 πορτοκάλια και το ξύσμα τους
500 γρ. φύλλο κρούστας


Για το σιρόπι: 
350 γρ. ζάχαρη
250 γρ. νερό
1 κουταλιά μέλι





Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας, τα ξεχωρίζουμε ένα-ένα και τα αφήνουμε ανοιχτά να στεγνώσουν τελείως (μπορούμε να το κάνουμε από την προηγούμενη μέρα). 

Τα θρυμματίζουμε με τα χέρια μας.



ΣΚΟΡΠΙΑ ΦΥΛΛΑ (2)
       ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΜΑ



Χτυπάμε μαζί το λάδι, τη ζάχαρη, το γάλα, το γιαούρτι και το χυμό. 

Προσθέτουμε το μπέικιν και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε τα φύλλα στην κρέμα και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να μουλιάσουν όλα.



ΚΡΕΜΑ
       ΜΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ

ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ   

ΜΙΓΜΑ



Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι με διάμετρο 22 εκ. και στρώνουμε την επιφάνεια.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄περίπου.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ
      ΨΗΜΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ
 


Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 2΄-3΄ το νερό με τη ζάχαρη. 

Αν θέλουμε, ρίχνουμε κι ένα μανταρίνι ή μικρό πορτοκάλι κομμένο στη μέση. 

Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί.

Σιροπιάζουμε σιγά-σιγά το γλυκό με το ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι κρυώνοντας.



ΣΙΡΟΠΙ
       ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ

ΚΟΜΜΕΝΗ      ΚΟΜΜΑΤΙ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου