Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Σάντουιτς με ψάρι …

Όταν δεν πάει η Ελένη στο balik, πάει το balik στην Ελένη. Το πήρα απόφαση ότι δε θα ξαναπάω στην Κωνσταντινούπολη. Θα πάψω πια για μακρινά ταξίδια να μιλώ, την αποχαιρέτησα την Αλεξάνδρεια που χάνω και I won’t look back Saime. Εξάλλου τι δουλειά έχει η αλεπού στο balik pazar;
Γεντικουλέ και Θαραπειά, Ταταύλα και Νιχώρι, ας περιμένουν τους λοιπούς που πάνε για την Πόλη.
Αγια-Σοφιά και Μπλε Τζαμί, Φανάρι και σκεπαστές αγορές, σιμίτια και χοροί της κοιλιάς, κεμπάπια και πίτες κάθε λογής, μύδια γεμιστά και σουβλάκι, μπακλαβάδες, καντα
ΐφες και ουρί θεοτικά, χρώματα, ήχοι, γεύσεις και μυρωδιές.
Ό
λα να τα δεις όταν πας με το καλό, όλα να τ’ ακούσεις, να τα ρουφήξεις, να τα πάρεις μαζί σου γυρνώντας. Όχι σε βιντεάκια, φλασάκια και ψηφιακές μηχανές. Στα μάτια σου να τα κουβαλήσεις, στη μύτη και τη γλώσσα, στους πόρους του δέρματός σου, να σε ποτίσουν, να περάσουν ανεξίτηλα στο σκληρό.
Και να μην είσαι μαντάμ Σουσού. Το ποδαράκι σου όχι μόνο στις caddesi τις πεπατημένες, στις αγορές και στα εμπορικά κέντρα. Να περάσεις κι από σοκκάκια αν βρεις κάποιον που ξέρει και θα σε συνοδεύει, από μικρομάγαζα και γειτονιές, να δεις και τσοκαρίες και Μπυθουλαίους. Γιατί η λαμπρή Βασιλεύουσα έχει κι άλλα πολλά πρόσωπα.
Και θά ’σαι άξια της μοίρας σου αν δειλιάσεις και δεν πάρεις σιμίτι απ’ τον πλανόδιο σιμιτζή, μύδια σουβλάκι απ’ τους ψήστες που στήνουν τη φουφού τους στις γωνιές, καλαμπόκι βρασμένο στις κατσαρόλες με τις αυτοσχέδιες ρόδες και  ντοντουρμά με φύλλο αν βρεις.
Και στο Eminonu δίπλα στα καραβάκια, το σάντουιτς με ψάρι που έχει γίνει πια διάσημο. Το ξακουστό …


Balik ekmek
Σάντουιτς με ψάρι



ΕΤΟΙΜΟ



υλικά:
4 φιλέτα γλώσσας
ντομάτα και κρεμμύδι σε ροδέλες
ρόκα, μαρούλι, πιπεριές
ψωμί της αρεσκείας μας






Αλατοπιπερώνουμε τις γλώσσες και τις τηγανίζουμε ή τις ψήνουμε. 

Για τη συνταγή όπως εμφανίζεται εδώ, ψήσαμε τις γλώσσες στο φούρνο, τις δύο σκέτες και τις άλλες δύο αλευρωμένες με καλαμποκάλευρο.



ΓΛΩΣΣΕΣ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ
       ΨΗΜΜΕΝΕΣ



Ανοίγουμε το ψωμί που θα χρησιμοποιήσουμε και αν θέλουμε το ζεσταίνουμε ή το ψήνουμε ελαφρά. 

Το αλείφουμε με λάδι ή μαγιονέζα και αραδιάζουμε το ψάρι.



ΜΕ ΨΑΡΙ
       ΜΠΑΓΚΕΤΑ ΜΕ ΨΑΡΙ



Βάζουμε τα λαχανικά που προτιμάμε και κλείνουμε το σάντουιτς.

Σερβίρουμε.



 
ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ      ΚΑΙ ΡΟΚΑ


ΚΟΜΜΕΝΟ 2






Η πιο συνηθισμένη τούρκικη εκδοχή είναι να ψήνουν στην ίδια σχάρα το ψάρι (σκουμπρί ή μπακαλιάρο), το ψωμί και μπόλικες πιπεριές και να φτιάχνουν το σάντουιτς με ντομάτα και κρεμμύδι σε ροδέλες.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου