Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Σαλάτα με φασολάκια και γαρίδες …

... Καλέ Καλαί,

Auguste_Rodin-Les Bourgeois_de_Calais


κι εσείς εδώ; Νά ’μαι κι εγώ. Κολιός και κολιός απ’ το ίδιο βαρέλι. Αστή κι εγώ με τους πραματευτάδες. Προς τι οι γέλωτες; Δεν σας αντελήβην καλώς. 
Πού το βλέπετε το αστήο; Επειδή ήταν κολλήγα γιος του παππού μου ο παππούς; Κι ο παππούς μου κολλήγας κι αυτός; Εγώ είμαι πια ένας αστός σεβαστός.
Και ξέρω κι από ελληνική αστική κουζίνα. Αυτή με τις μαγιονέζες της, με τις ψαρούκλες της, με τις γαρίδες της, τις εξτραβαγκάντσες της με τους ξέχειλους μπουφέδες στα ανταγωνιστικά καλέσματα του ’80 …
Γιατί τη θυμήθηκα τώρα; Γιατί έτσι. Γιατί θέλω μια φορά να πάω καβάλα στον καιρό, να κάνω την υπερβολή του Εμείς ψωμί δεν έχουμε κι η γάτα πίτα σέρνει …



Σαλάτα με φασολάκια και γαρίδες




ΠΙΑΤΟ
 



υλικά:
500 γρ. ψιλά, στρογγυλά φασολάκια (κατεψυγμένα)
500 γρ. γαρίδες
2 βραστά αυγά
6-7 αγγουράκια τουρσί
μισό κουτ. γλ. σόδα
1 κουταλιά Worcestershire sauce 


Για το ντρέσσινγκ: 
1/2 φλ. μαγιονέζα
1/4 φλ. κέτσαπ
1 κουτ. γλ. κονιάκ




Βράζουμε τα φασολάκια χωρίς να τα αποψύξουμε, σε άφθονο αλατισμένο νερό μαζί με τη σόδα. 
Προσέχουμε να μην παραβράσουν, αλλά να παραμείνουν τραγανά. 

Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε αρκετές ώρες να στραγγίξουν καλά. Μπορούμε να τα βράσουμε από την προηγούμενη και να τα αφήσουμε όλη νύχτα στο ψυγείο, μέσα σε σουρωτήρι. 

Κόβουμε τα φασολάκια στη μέση ή αν είναι μεγάλα, σε 3 ή 4 κομμάτια. 

Βράζουμε τις γαρίδες σε αλατισμένο νερό για 4΄-7΄, ανάλογα με το μέγεθός τους. 

Αν δεν είναι ήδη καθαρισμένες αφαιρούμε το κεφάλι, το κέλυφος και το εντεράκι τους. 

Χαράζουμε τα μισά αγγουράκια κατά μήκος σε 3 ή 4 λωρίδες και τα ανοίγουμε σαν βεντάλια. 

Βάζουμε σε μια φόρμα του κέικ τις περισσότερες γαρίδες και ανάμεσα τα χαραγμένα αγγουράκια.



ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ ΒΕΝΤΑΛΙΑ
      ΦΟΡΜΑ ΒΑΣΗ



Κόβουμε σε κύβους τα υπόλοιπα αγγουράκια, τα αυγά και τις υπόλοιπες γαρίδες και τα αναμειγνύουμε με τα φασολάκια. 

Ρίχνουμε τη Worcestershire sauce και αλατοπιπερώνουμε. 

Φτιάχνουμε το ντρέσσινγκ ανακατεύοντας τη μαγιονέζα, το κέτσαπ και το κονιάκ. 

Ρίχνουμε το μείγμα στα φασολάκια και ανακατεύουμε πολύ καλά.



ΜΕ ΑΥΓΑ
      ΣΑΛΑΤΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Αδειάζουμε με προσοχή στη φόρμα, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 6-7 ώρες. 


Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.



ΦΟΡΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
   


  ΑΝΩΘΕΝ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου